Pijnstillers, neussprays en laxeermiddelen vrij verkrijgbaar houden?

Het is momenteel een onderwerp van discussie of zelfzorgmiddelen zoals paracetamol, neussprays en laxeermiddelen zonder recept verkocht kunnen blijven worden bij apotheken, drogisterijen en supermarkten.

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport waarschuwt dat beperking van de verkoop, zoals voorgesteld door sommige partijen, kan leiden tot moeilijkere toegang tot deze veelgebruikte medicijnen in regio’s met minder drogisten en apothekers.

Daling prijzen

Sinds 2007 kunnen zelfzorgmiddelen vrij verkrijgbaar zijn bij drogisterijen, apotheken en online winkels, wat heeft geleid tot sterk gedaalde prijzen en beschikbaarheid gedurende het hele weekend. Het verbieden van de online verkoop en het sluiten van de schappen in drogisterijen als er geen apotheker of drogist aanwezig is, zal het aanbod verminderen en de prijzen aanzienlijk verhogen, wat kan leiden tot duurdere zorg.

Importbeperkingen

Kijkend naar de gevolgen hiervan is te zien dat in het Caribische deel van het Koninkrijk importbeperkingen een afgeschermde markt creëren. Hierdoor betalen mensen aanzienlijk hogere prijzen voor zelfzorgmiddelen zoals paracetamol dan in Nederland. Goed voorbeeld is Curaçao waar te zien is dat de tussenkomst van artsen en apothekers niet noodzakelijk leidt tot een lager gebruik van zelfzorgmiddelen.

Het belangrijkste is om het algemeen belang te dienen, en een vrije markt voor zelfzorgmiddelen lijkt gunstig te zijn. Dit zal waarschijnlijk niet leiden tot aanzienlijk meer consumptie, maar wel tot lagere prijzen en minder zorgkosten. De Eerste Kamer heeft minister Kuipers verzocht om met een apart wetsvoorstel te komen, waarbij het raadzaam is voor Eerste en Tweede Kamerleden om ook te luisteren naar ervaringen in andere delen van het Koninkrijk, zoals het Caribische gebied.

Bron: NRC