Petitie vóór samenwerking D.I.O. en DA

“Wat betekent het daadwerkelijk voor de consument als de samenwerking tussen D.I.O. en DA wordt afgekeurd? Dan leidt dat tot een verschraling van het retaillandschap.” Dit is de stellige mening van Hamstra. “Het is namelijk evident dat zelfstandigen samen moeten werken om te kunnen overleven. Een veto van de ACM betekent dat veel zelfstandigen het niet meer zullen kunnen volhouden. En dat leidt dan tot een verschraling van het retaillandschap. En dat terwijl de ACM juist in het leven geroepen is om die verschraling tegen te gaan.”

Hamstra heeft al vaker getoond dat hij hart heeft voor de zelfstandigenmarkt, en bereid is zich in te zetten om samenwerking tussen de verschillende partijen te stimuleren – hij deed dat onder meer tijdens het honderdjarige jubileum van zijn drogisterij in Dokkum, toen er concrete gesprekken tot samenwerking plaatsvonden onder de noemer ‘het pact van Dokkum’.

Hamstra wijst erop dat drogisten zich niet meer moeten focussen op ‘inkopertje spelen’: “de tijd is nu aan vakmanschap, met kennis en service kun je binding creëren met je klanten. Aan de achterkant van de winkel moet je dan een partij hebben staan die scherp inkoopt, je goede tools biedt om je werk beter te doen en de consument de winkel in te trekken. Mosadex heeft, zo is mij door hen bevestigd, nadrukkelijk ook besloten tot overname van de de DA retailorganisatie omdat het die tools kan bieden, en veel synergie ziet in de samenwerking.”

Stem laten horen

Het argument van de ACM dat de samenwerking leidt tot minder keuzemogelijkheid voor zelfstandigen om hun waren bij groothandels te betrekken, wijst hij van de hand: “Er blijven nog altijd genoeg groothandels over. En in de apothekerswereld heeft eenzelfde ontwikkeling plaatsgevonden zonder dat de ACM daar over gevallen is.”

Met zijn petitie wil hij bereiken dat “eindelijk ook eens de zelfstandige zelf zijn stem kan laten horen. “Ik denk dat elke ondernemer begrijpt dat een groot, sterk zelfstandigenblok in het huidige retailklimaat essentieel is. Dit is zijn kans om dat te laten weten.”

Hamstra roept zijn collega’s dus op om zijn petitie te ondertekenen. “Dit is onze kans om onze stem te laten horen, daar waar het telt. En laat het duidelijk zijn: als er nu niks gebeurt, dan is ’t straks met ons gebeurd!”

U kunt zijn petitie downloaden en uiterlijk 1 augustus ondertekend sturen naar: Jan Willem Hamstra, Nauwstraat 15, 9101 LC Dokkum. Of mailen naar jw.hamstra01@knid.nl. Voor vragen kunt u hem bellen: 06-20900788.

Download de petitie HIER.