Online zoekgedrag vooral naar online drogist

Het aantal fysieke vestigingen van winkels die handelen in drogisterij-artikelen daalt vrij structureel. Dit blijkt uit het Structuurrapport Drogisterijen 2022 van Marktdata.nl. Daar tegenover staat een sterke groei van zowel online zoekgedrag als het aantal grote online drogisterijen.

 

Per juli 2022 staan 2.797 bedrijfsvestigingen in Nederland in het Handelsregister van de Kamers van Koophandel met als hoofdactiviteit “winkels in drogisterij-artikelen”. Daarvan staan er 930 geregistreerd als hoofdvestiging of zelfstandige vestiging. De afgelopen vijf jaar is er een lichte daling van zowel het aantal bedrijven als het aantal vestigingen. maar terwijl het aantal bedrijven met 16,2 procent is afgenomen, daalt het aantal vestigingen in deze periode met slechts 0,6 procent tot 2.680.

 

Online populair

Op basis van ruim 21 miljoen aan drogisterij gerelateerde zoekopdrachten in Google, blijkt dat er vaak gezocht wordt naar een specifieke winkel of winkelformule. Bijgaande figuur toont de meestgezochte winkels en winkelformules, met het gemiddeld aantal maandelijkse zoekopdrachten over de afgelopen vier jaar.

In de gemeten vier jaar is Deonlinedrogist veruit de meest gezochte (online) drogisterij-winkelformule, op de tweede plaats staat Drogistonline. De top vijf wordt gecompleteerd door Koopjesdrogisterij, Drogisterij.net en DMdrogist.

 

Sterke groei online drogisten

Welke ontwikkelingen zien we in het zoekgedrag naar winkels en winkelformules in de eerste vijf maanden van het jaar 2022? Over de eerste vijf maanden het jaar 2022 prijkt Voordeeldrogist bovenaan de ranglijst van stijgers, met een groei van +47% boven het marktgemiddelde. Ook Voordeligstedrogist kent een sterk boven gemiddelde groei. De vier grootste verliezers qua ontwikkeling van het zoekvolume in de onderliggende periode zijn winkelformules van fysieke winkels.

Op basis van het jaarlijkse zoekvolume naar de verschillende winkels en winkelformules gerelateerd aan drogisterijen komen we tot een jaarlijkse top-10. Deonlinedrogist staat alle jaren op de eerste plaats en Drogistonline bezet sinds het jaar 2020 de tweede plaats. In het jaar 2021 heeft Kruidvat de vierde plaats overgenomen van Drogisterij.net. De sterkste stijger in de top-10 is Kruidvat, maar ook Plein doet het goed en staat nu op de achtste plaats.

Het Structuurrapport Drogisterijen 2022 is te bestellen bij marktdata.nl: Structuurrapport Drogisterijen 2022