Onderzoek: minder seks door lockdown

“Waar we in de eerste golf niet van elkaar af konden blijven doordat we meer thuis waren en er daarom in de tweede golf een babyboom ontstond, blijkt ons seksleven in de derde golf bijzonder somber en stressvol”, aldus Audrey van Ham, CEO van Christine le Duc.

Opvallend is dat het merendeel van de mannen (66%) aangeeft te weinig fysiek contact te hebben. Terwijl dit bij vrouwen veel minder (33%) wordt aangegeven als een gemis.

“Blijkbaar zorgen vrouwen beduidend beter voor zichzelf, aangezien uit dit onderzoek blijkt dat ze tijdens de lockdown massaal meer lingerie en love toys hebben aangeschaft. Hierdoor lijkt het of de man wellicht wat ‘overbodig’ is geworden of een beetje aan de kant is geschoven”, vervolgt van Ham. Deze crisis wordt door velen als stressvol ervaren (57,9%) en hier reageren vrouwen anders op dan mannen. Van de ondervraagden blijkt de helft weldegelijk meer behoefte te hebben aan seks, maar toch geeft 60% aan ‘het’ niet vaker te doen. De langdurige lockdown eist ondertussen ook in de slaapkamer zijn tol, slechts 24% van de Nederlanders heeft meer ontdekt op seksueel vlak.

Kinderen thuis

Bijna een kwart van de ondervraagden geeft aan dat zij minder seks hebben door de lockdown. Redenen hiervoor zijn: minder vaak in de stemming (11,2%), kinderen zijn vaker thuis (10,1%), meer stress (9,7%) en minder tijd voor zichzelf (8%). Dat de ondervraagden minder tijd voor zichzelf hebben blijkt ook uit de vraag of men meer masturbeert: 70% geeft aan niet meer te masturberen. Van de 30% die dat wel doet, is het aantal dat 4 keer per week of meer masturbeert tijdens de lockdown verdubbeld. Redenen hiervoor zijn juist meer tijd voor zichzelf (11%), verveling (10%), meer behoefte aan solo seks (9%), eenzaamheid (6%). Dat Nederlanders minder hun best hebben gedaan voor een plezierig seksleven blijkt ook uit het feit 57% zich niet verder heeft verdiept in hoe men elkaar beter kan verwennen.

Te weinig contact

Bijna 40% van ondervraagden geeft aan (veel) te weinig fysiek contact te hebben. Bij singles is dit logischerwijs een groter probleem (71%) dan voor mensen met een relatie. Maar binnen een relatie valt het op dat het vooral de mannen zijn die te weinig fysiek contact ervaren. Terwijl veel minder vrouwen in een relatie dit aangeeft. Een groot deel van de vrouwen (42%) geeft aan meer love toys te zijn gaan gebruiken tijdens de lockdown en 40% heeft meer lingerie gekocht.

“Vrouwen zorgen goed voor zichzelf op dit moment en ik ben blij dat ze ondertussen ontdekt hebben dat de persoonlijke seksuele ontwikkeling een grote rol speelt in het geluksgevoel van het dagelijkse leven”, aldus Van Ham. “Een actiever seksleven draagt bij aan een relaxte levenshouding waardoor je problemen en stress makkelijker het hoofd kan bieden. Natuurlijk moet dit in balans blijven binnen een relatie dus is het goed dat we ons realiseren dat mannen momenteel wellicht anders in de wedstrijd zitten.”

Vermoeden bevestigd

Dat ruim 70% aangeeft niet meer te hebben geleerd of ontdekt op seksueel vlak en dat men minder seks heeft, baart Van Ham zorgen: “Ik had al een tijd het vermoeden dat mensen moe zijn van deze lockdownsituatie, maar niet naar elkaar toe bewegen. Elk jaar voeren wij het jaarlijkse Seksonderzoek, maar ik vond dat het tijd was voor een tussentijds onderzoek naar het seksleven in coronatijd. Mijn vermoeden werd bevestigd: het seksleven in deze derde golf is zeer treurig. Dat zo’n hoog percentage aangeeft niet meer te hebben geleerd of ontdekt deed mij aanzetten tot actie. Om die reden heb de handen ineen geslagen met een aantal partnersvoor een online festival over liefde, relaties en erotiek, de ‘Temple of Love’, die op 1 mei plaatsvindt. Een een primeur voor Nederland.”

Foto: Christine le Duc