Nederlandse vrouw vaak te laat met monitoren bloeddruk

94% Van vrouwelijk Nederland weet dat een hoge bloeddruk het risico op hartfalen, een beroerte of hartinfarct verhoogt. Toch geeft meer dan de helft van de vrouwen tussen de 40 en 59 jaar aan nooit hun bloeddruk te meten.

“Het meten van je bloeddruk moet eigenlijk voor vrouwen vanaf 40 jaar routine zijn” zegt hoogleraar hart- en vaatziekten bij vrouwen Hester den Ruijter van het UMC Utrecht. “Fantastisch dat 80% van de vrouwen aangeeft dat ze op regelmatige basis bezig zijn met hun gezondheid, maar inzicht in je eigen bloeddruk hoort daar zeker ook bij.”

Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer één onder vrouwen in Nederland. 1 op de 3 Nederlanders in de leeftijd van 30 tot 70 heeft een hoge bloeddruk, wat het risico op hart- en vaatziekten vergroot. Het is dan ook opmerkelijk dat uit het onderzoek blijkt dat 2 op de 3 vrouwen waarbij hart- en vaatziekten in de familie voorkomen hun bloeddruk nooit thuis meet.

Kennis blijft achter

het blijkt dat er veel onduidelijkheid heerst als het gaat over bloeddruk. Stellingen als “Bloeddruk betekent dat je hart sneller klopt” en “Een gezonde bloeddruk is bij vrouwen anders dan bij mannen” werden door respectievelijk 56% en 69% niet correct beantwoord.

“Een hoge bloeddruk heb je meestal niet in de gaten”, zegt Den Ruijter. “Ook als je gezond eet en veel sport, kun je een te hoge bloeddruk hebben. Begin daarom vanaf je veertigste met minimaal een keer per jaar (thuis)meten van je bloeddruk. Hoge bloeddruk is namelijk vrij eenvoudig met aanpassingen in de levensstijl of medicatie aan te pakken, maar de lange termijn gevolgen aan hart of vaten zijn vaak onomkeerbaar.”

72% van de ondervraagden denkt dat een hoge bloeddruk klachten geeft, terwijl dat niet zo hoeft te zijn. Hierdoor kunnen je bloedvaten en je hart ongemerkt beschadigen door langdurige hoge druk.

Symptomen

Hartklachten zijn bij vrouwen vaker moeilijk te herkennen, aldus internist Jeanine Roeters van Lennep (Erasmus MC). “Pijn op de borst is een heel duidelijk signaal dat ook bij veel mensen bekend is. Ook bij pijn die uitstraalt naar de armen denken de meesten wel aan een hartprobleem. Er zijn ook veel vagere klachten die een teken van hartproblemen kunnen zijn. Denk aan pijn tussen de schouderbladen, kortademigheid of misselijkheid. Deze klachten komen bij vrouwen vaker voor dan bij mannen. Ook vrouwen die tijdens hun zwangerschap een hoge bloeddruk hebben gehad, moeten waakzaam zijn. Zij hebben een 4 keer zo hoog risico op hoge bloeddruk later in hun leven.”

Zelfmeten is populair

80% Van de ondervraagden meet wekelijks tenminste één gezondheidsindicator. Denk hierbij aan stappen tellen, het aantal minuten van intensieve beweging, hartslag, calorieverbranding of slaapkwaliteit. De corona-pandemie heeft ook invloed op hoe Nederlandse vrouwen naar hun eigen gezondheid en die van hun naasten kijken. Bijna 30% geeft aan sinds de start van de pandemie meer interesse te hebben in het monitoren van gezondheid.

* 50% Van alle vrouwen meet dagelijks haar gezondheid via een smartphone.

* 64% Voudt wekelijks sportieve activiteiten als hardlopen, zwemmen of fietsen bij. 50% weegt zich elke week. 50% meet wekelijks stappen en 41% monitort minimaal een keer per week slaap.

* De helft van de ondervraagden (51%) vindt dat activity trackers, smartwatches en apps van toegevoegde waarde zijn voor een gezonde maatschappij.

* 53% Van de vrouwen heeft het gevoel dat het behalen van gestelde doelen zoals 10.000 stappen een positief en motiverend effect hebben.