Muggen dol op zoete zeep

Uit nieuw onderzoek van de Virginia Polytechnic Institute and State University blijkt dat de keuze voor zeep van invloed kan zijn op hoe vaak iemand gestoken wordt door muggen. Veel mensen denken dat het gebruik van zeep helpt om de geur van hun lichaam te verbergen voor muggen, maar de onderzoekers ontdekten dat bepaalde soorten zeep juist aantrekkelijker kunnen maken voor de bloedzuigende insecten.

De wetenschappers lieten proefpersonen zich wassen met verschillende soorten zeep en ontdekten dat de meesten daarna nog steeds gestoken werden door muggen. Uit de studie bleek dat muggen vooral aangetrokken worden door zoete zeep, omdat deze ze doet denken aan de suikers in de nectar van bloemen. Mensen die zoete zeep gebruiken ruiken voor de mug dus hetzelfde als bloemen, waardoor ze sneller worden gestoken.

Kokos

Hoofdonderzoeker Clément Vinauger legt uit: “Door het gebruik van zoetgeurende zeep ruikt ons lichaam tegelijkertijd naar een mens én naar bloemen. Dat vinden de muggen heerlijk. Het is alsof je opeens koffie en muffins ruikt terwijl je daar zin in hebt”. Zeep die gemaakt is van kokosolie lijkt volgens de onderzoekers wel te helpen om muggen op afstand te houden, omdat muggen niet van de geur van kokos houden. Dus als je wilt voorkomen dat je gestoken wordt, is het wellicht verstandig om te kiezen voor zeep op basis van kokosolie.

Bron: nu.nl