Mooie afspraken bij Etos: 10% erbij in een jaar

Gistermiddag was er vreugde en zelfs een paar tranen te zien in het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam. In een doorbraak in de onderhandelingen tussen winkelmedewerkers van Etos en de FNV en de directie van de drogisterijketen, zijn er eindelijk goede afspraken gemaakt over de nieuwe cao. Het personeel zal gedurende een jaar een salarisverhoging van 10% ontvangen: 7% per 19 juni en nog eens 3% in januari 2024.

Naast de reeds toegekende 5% salarisverhoging aan de 2.750 Etosmedewerkers aan het begin van dit jaar, middels een tussen-cao voor een halfjaar, zal deze nieuwe loonsverhoging ervoor zorgen dat zij in staat zijn om hun boodschappen en rekeningen te blijven betalen zonder in financiële problemen te komen.

Waardering

Carla Cornelesen, winkelmedewerker van Etos: “Ik ben ongelooflijk blij. Etos heeft dit keer echt naar ons geluisterd. Dat stukje waardering voelt heel goed. Dat verdienen wij ook, we werken er iedere dag met z’n allen heel hard voor.”

Cindy Onvlee, bestuurder FNV Handel: “Dit is een heel mooi resultaat na drie rondes onderhandelen. Wij leggen het positief voor aan onze leden, die mogen stemmen en laten weten of ze het ermee eens zijn.”

Aanpak werkdruk

De FNV blijft in gesprek met Etos om verdere maatregelen te bespreken tegen de hoge werkdruk. Onvlee merkte op: “Het feit dat de lonen stijgen, is al een stap in de goede richting. Hierdoor wordt het aantrekkelijker voor mensen om bij Etos te komen werken, en hopelijk zullen er binnenkort weer meer personeelsleden in de winkels zijn. We willen in de nabije toekomst specifieke afspraken maken om de werkdruk te verminderen.”

Voor oudere werknemers is er alvast een RVU-regeling (Regeling Vervroegd Uittreden) op komst. Werknemers die twintig dienstjaren hebben, krijgen de mogelijkheid om een jaar eerder met pensioen te gaan. Dit zal bijdragen aan een gezonde overgang naar hun pensioen voor meer mensen.