Meer toezicht op supplementen

Er worden steeds meer onveilige supplementen aangeboden via (buitenlandse) webshops en social media. Daarom richt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zich met haar toezicht steeds intensiever op online verkoop.

De NVWA ziet de verkoop van onveilige supplement3n online toenemen, en focust zich dus meer op het toezicht online. Daarbij wordt samenwerkt met de Keuringsraad en levert ook Neprofarm een bijdrage op het gebied van zelfregulering. De NVWA onderneemt diverse inititatieven voor veiligere voedingssupplementen in Nederland.
Zo publiceerde de NVWA diverse handleidingen voor de levensmiddelenbranche met informatie over o.a. de etikettering van levensmiddelen, voedings- en gezondheidsclaims, voedingssupplementen, verrijkte levensmiddelen & kruidenpreparaten en nieuwe voedingsmiddelen.
Verder ontwikkelt de NVWA diverse publiekscampagnes om meer bewustzijn over veilig gebruik van voedingssupplementen te creëren.

Wetgeving

Op Europees niveau is er nauwelijks uniforme specifieke wetgeving voor schadelijke stoffen en planten in voedingssupplementen. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bereid nu nationale wetgeving voor. En om de NVWA meer handvatten te geven bij het toezicht op supplementen, onderzoekt het ministerie ook de mogelijkheid om een notificatiesysteem in te voeren. Verkopers zouden hun supplementen dan eerst moeten aanmelden voordat deze in Nederland verkocht mogen worden.