Op 25 September jongstleden organiseerde NDS zijn jaarlijkse leveranciersdag, waar in totaal meer dan tweehonderd relaties op afkwamen, van grote en kleine bedrijven. In een gesprek hierover stelt Manager Category Management & Inkoop bij NDS, Arjan van der Lingen, dat de leveranciersdag bedoeld is om de leveranciers mee te nemen in de commerciële plannen van DA.
“De leveranciersdag is de start van een jaarlijks terugkerend ritueel: wij nodigen de leveranciers uit om ze te enthousiasmeren over de DA-formule en de plannen voor volgend jaar. Dit jaar vond de bijeenkomst plaats in het Singer Laren. Het is ook de opmaat voor de jaargesprekken, die we één-op-één met ze voeren, om te praten over condities, marketing en communicatie. We zijn voor leveranciers een interessante partij: met meer dan driehonderd winkels van ondernemers zijn we de grootste in de zelfstandigenmarkt en relevant. En we doen het nog steeds goed!
Waar we ons in onderscheiden, is hoezeer wij de ondernemer – en zijn personeel – centraal stellen. DA gaat uit van eigen kracht, met local heroes, een goed assortiment en buitengewoon veel kennis en kunde in de winkels.
Onze welbekende pay-off ‘de vriendelijke specialist’ vat perfect samen wie wij zijn. We gaan deze pay-off vanaf 2025 opnieuw lanceren met een eigentijdse twist.”
Wat is de rol van de leveranciers in jullie strategie?
“De rol van de leveranciers vormt een zeer belangrijke schakel in de samenwerking met NDS en de ondernemers, waarbij de gemeenschappelijke focus ligt op de consument die in onze winkels komt.
We streven allemaal naar groei, maar het draait om gezamenlijk vooruitgang, waarbij het cruciaal is dat de ondernemers in deze uitdagende tijd een boterham kunnen verdienen. Dit zit in ons DNA. Ruud van Munster (Algemeen Directeur bij NDS, red.) zei het heel kernachtig tijdens zijn presentatie: ‘als de ondernemer niet kan floreren, dan heeft NDS ook geen bestaansrecht’. Zo simpel is het.”
Wat ‘biedt’ DA de leverancier?
“Bij NDS hebben we grote stappen gezet. We hebben een aantal jaren geleden fors geïnvesteerd in processen en de formule. Daarbij hebben we veel aandacht besteed aan Category Management, waar ik verantwoordelijk voor ben.
Wij hebben aan de verschillende categorieën specifieke categorie rollen toebedeeld, met speciale aandacht aan de destinationcategorieën. Dit zijn productgroepen waar we goed in zijn en waar we bekend om willen staan. Dat is natuurlijk gezondheid – VMS en OTC -, maar ook gelaatsverzorging en wond/sportverzorging.
Het resultaat van de formulering van die plannen is dat we enorme stappen in professionaliteit en kwaliteit hebben gemaakt. Dit komt de relatie met de leveranciers ten goede. Het proces loopt, we hebben onze strategie vastgesteld en je ziet dat de strategie omarmd wordt door ondernemers. De schappenplannen worden goed opgevolgd en bieden voldoende vrijheid om eigen keuzes te maken.”
Hoe verbind je dat met de rol van leveranciers?
“Voor elke categorie stellen we vast: wat zijn de trends en belangrijke factoren, hoe kunnen we het huidige assortiment optimaliseren, wat is de rol van de diverse merken en het belang van promoties? Dat doen we bij voorkeur in samenwerking met leveranciers. Zij beschikken over veel informatie en kennis en dragen bij aan de innovaties in het assortiment. We geloven in partnerships – en als het even kan in co-makership. Een goed voorbeeld daarvan is de samenwerking met Koninklijke Utermöhlen, NDS en DA- ondernemers in de categorie wondverzorging. Daar is onder het merk HeltiQ de professionele wondverzorging ‘Wondzorg+’ ontwikkeld en geïmplementeerd. Zoiets kun je niet in alle categorieën doen, maar om nog een tipje van de sluier op te lichten: in de categorie gezichtsverzorging ontwikkelen we nu met de leveranciers een stappenplan voor de gezichtsroutine: reinigen, serum, oogverzorging en dag- & nachtcrème. Op het moment dat we dit stappenplan in winkels implementeren, voegen we ook een heel communicatieplan toe.
Vrij uniek in retail is, dat de ondernemer hierbij betrokken wordt. In de assortimentscommissie worden zeer regelmatig plannen en ideeën tussen category management en ondernemers uitgewisseld. Ik denk echt dat dat een sterk punt is: het benutten van de kennis en ervaring van ondernemers die vaak al heel lang in het vak zitten.”
Wat wilde je dit jaar bereiken met de leveranciersdag?
“Elk jaar moeten we de kracht en focus van DA duidelijk overbrengen zodat de leveranciers dit kunnen vertalen naar hun activiteiten ter ondersteuning van de DA-formule. Met dit jaar extra aandacht voor spaaracties. Zo hebben we een bijzonder geslaagde spaaractie met Janzen gedaan. Niet voor niets zijn zij uitgeroepen tot Leverancier van het Jaar. Die keus was niet moeilijk, kijkend naar de samenwerkingselementen en het resultaat. We deden een zeer succesvolle campagne, waarbij consumenten konden sparen en met een bijbetaling een mooie Janzen geschenkset konden kopen. Met deze actie wisten we klanten te binden, doordat het met overtuiging werd omarmd door de ondernemers en medewerkers: er moesten zelfs pakketten bijbesteld worden!
We zijn van de partnerships, en dan niet alleen met de grote merken: ook kleine zijn voor ons belangrijk! In het recente Advantage rapport, waarin de industrie de handel beoordeelt, worden we dan ook erg gewaardeerd voor onze samenwerking met de industrie.
We zijn ook uniek in onze merken: uit een analyse blijkt dat er weinig van onze topmerken ook in het gwb verkocht worden: in de top 25 maar zeven. Daar zijn we blij mee, want wij willen merken bieden die niet teveel promotie vragen en waar mensen advies bij nodig hebben. Daar zit onze kracht en daarmee laten we zien dat we uniek zijn in markt.”
Was de dag succesvol?
“De reacties op onze plannen zijn gewoon erg goed. Ook de eindpresentatie ‘Gen Z over Gen Z’ door onze gastpreker Jahkini Bisselink is zeer enthousiast ontvangen. We laten zien dat we ons blijven ontwikkelen. Zo gaan we komend jaar onze efficiency verbeteren door ons ERP-systeem aan te passen. Daarnaast zijn we bezig met winkelautomatisering: we willen een aanzienlijk deel van netwerk op het nieuwe systeem aansluiten. Op die manier kunnen we meer mogelijkheden bieden naar de consument.
Ook zijn we in een aantal winkels een pilot gestart om te zien of de traffic toeneemt als we de promotiedruk verhogen: leidt dat tot meer klanten in de winkels, nemen die meer boodschappen mee? We hebben gekozen voor heel diverse winkels uit ons brede netwerk, met stand alone-winkels, winkels met een parfumerie of een combi met een Readshop. Zo krijgen we een breed inzicht of een uitrol geschikt is voor iedereen.”