KOMETEN, METEOREN EN NOVA: dit zijn de winnaars!

De bedrijven die afgelopen jaar het meest succesvol waren met introducties of merkengroei zijn bekend. Tijdens de feestelijke uitreiking van de awards op 23 april, kwamen PK Benelux, Cooper Consumer Health, Perrigo Nederland, MAE Pharma, Haleon, Healthypharm én Bayer Consumer Health als winnaars uit de bus. Daarnaast was er een grote groep producenten die uitzonderlijk goed presteerden afgelopen jaar.

De KOMEET, METEOOR en NOVA awards die who-cares dit jaar uitreikte, zijn gebaseerd op omzet en afzetcijfers over 2023 van onderzoeksbureau Circana. Uit die cijfers blijkt welke bedrijven tot de absolute top behoren met de meestverkochte introducties en snelstgroeiende merken. Naast de awardwinnaars, ging daarom nog een selecte groep producenten naar huis met een certificaat, op basis van door hen behaald succes. Gefeliciteerd!

PK Benelux

PK Benelux blijft vast hoog scoren in de cijfers van Circana. Dit jaar ging het bedrijf uit Uden met maar liefst vijf awards naar huis. Twee waren voor Lucovitaal Magnesium Bisglycinaat 375 mg: die ontving een METEOOR 1 Award in de categorie omzet en de METEOOR 2 award in afzet. De introductie Lucovitaal Calcium & D3 800Ie bleek een METEOOR 3 award waard.
PK Benelux sleepte daarnaast de KOMEET award 1 in omzet en de KOMEET award 2 in afzet in de wacht voor de grote groei van het merk Lucovitaal.
Verder ontving PK Benelux met Lucovitaal certificaten voor de introducties van Visolie & Multi Vitaminen Mineralen, Pure Marine Collageen 2500 Mg, Multi Compleet Vrouw 50 +, Magnesium 400 Mg Druppels, Magnesium 400 Mg 2 Go, Magnesium Super 6 Complex, Lucovitaal Multivitaminen Man 50+ Compleet en Ashwagandha Ksm-66.

Healthypharm

Healthypharm was een partij die al een aantal jaren in de coulissen stond om een award in ontvangst te nemen, maar nu eindelijk in de top 3 stond en dus een award verdiende> Het feestje was echter dubbel groot, want het merk Healthypharm groeide afgelopen jaar zo goed, dat het bedrijf zowel een KOMEET 1 in afzetgroei als een KOMEET 2 voor omzetgroei in huis haalde. Daarnaast ontving het merk Dulcolax een certificaat in de categorie snelstgroeiende merken.

Haleon

Voltaren zat duidelijk in de lift afgelopen jaar. Zozeer zelfs dat Haleon met dat merk een KOMEET 3 in omzet plús een KOMEET 3 in afzet binnenhaalde. En daar bleef het niet bij: ook de merken Nicotinell en Excedrin scoorden in de top 25, dus voor beide merken kreeg Haleon een extra certificaat.

Cooper Consumer Health

De nummer 2 METEOOR award ging naar Valdispert Slaap & Nacht Advance van Cooper Consumer Health. En een eervolle vermelding kreeg Dagravit Totaal 30 Vitaal 60+. Ook kregen de merken Valdispert, Roter en Natterman een accolade in de categorie snelstgroeiende merken.

Perrigo Nederland

Ook Perrigo blijft consistent hoog scoren. Dit jaar met een METEOOR 3 in omzet voor de introductie van Prevalin Treat & Protect 2 In 1. Daarnaast nam Perrigo certificaten mee voor een flink aantal topintroducties: Davitamon Multi Vrouw 50+, Gehwol Med Voetcrème, Lactacyd Ultra-Hydraterend Wasemulsie 200ml en Compeed Anti-Spots Patch 3-In-1 15ml. En in de categorie snelstgroeiende merken vielen drie merken op: Prevalin, Compeed en Salus.

MAE Pharma

MAE Pharma was een verrassende binnenkomer: deze producent scoorde afgelopen jaar het hoogste afzetgemiddelde met de introductie van Linn Paracetamol
Liquid Caps 500 mg. Dat was dus een METEOOR 1 waard. Ook als merkgroeier scoorde Linn hoog, en dat was een certificaat waard.

NOVA-award voor Bayer!

De grootste verrassing van de dag kwam misschien wel voor Bayer Consumer Health. Tijdens het event van KNDB en who-cares op 23 april werd namelijk ook de verkiezing afgerond voor de beste introductie van het afgelopen jaar, naar het oordeel van lezers van who-cares en de leden van de KNDB. Die verkiezing was best spannend, maar uiteindelijk sleepte Bayer de NOVA award in de wacht met Bepanthen Tattoo Zonnecrème 50ml! Sowieso ontving Bayer ook certificaten voor de introductie van Bepanthen Tattoo Zonnecrème 50ml en voor Rennie Calciumcarbonaat 750mg Suikervrij, die beide goed scoorden in de top 25. Daarnaast deden de merken Canesten en Aleve het afgelopen jaar erg goed.

De certificaten

In de top 25 staan de merken en introducties die het afgelopen jaar het allerbeste scoorden van de honderden introducties en aanwezige merken, zijn dit dus de bedrijven die het afgelopen jaar het beste presteerden.
* Remark Groep scoorde met drie producten hoog in de beste introducties: het ging om Formule W Wratten Bevriezingsstift, Daro Kriebelhoest Keelpijn en Tantum Diclofenac 1% Gel. Daarnaast haalde Remark certificaten binnen voor de merken Midalgan en Supramil.
* A.Vogel zat in de top met twee introducties: A.Vogel Nachtrust Tabletten 3-In-1 en A.Vogel Oorspray.
* Kenvue ontving niet alleen een certificaat voor de introductie van Nicorette Fresh Mint 4mg, maar ook voor de groei van de merken Daktarin en Nicorette.
* Reckitt Health scoorde hoog in zowel omzet als afzet met drie merken: Durex, Nurofen en Gaviscon.

Hoge scores

Hoge scores waren er tot slot voor de introducties van Pluggerz Kids Earplugs (Pluggerz), Synofit Groenlipmossel Plus (Synofit Europe), Donttellmum Anti-Luis Spray Ultra 120ml (Serrix Nederland), Scholl Voedend Voetmasker (Scholl), Curalyn Keelpastilles met IJslands Mos en Vitamine C (Dayes Health Care) en After Bite Xtra Gel (OTC Medical).
In de ranking van snelstgroeiende merken zagen we ook dit jaar weer Alpine Hearing Systems met het merk Alpine Hearing Protection. Maar er was een grote groep aan merken die het afgelopen jaar opvallend goed deden. Die groep omvat Fluimucil van Zambon, Vitakruid van Vitakruid, Vaseline van Unilever, Care Plus van Travel Health Group, Leidapharm van Leidapharm, Leukoplast van Essity, Sana First Aid van Sanaplus BRD, Primatour van Viatris Nisita van Salveo Pharma en Drs. LeenartsLeenarts van het gelijknamige bedrijf.

Binnenkort zullen we concrete lijsten met alle scores publiceren, maar ook de video’s die we maakten van de winnaars, en verhalen over het waarom van hun succes.

Ranking awards

METEOOR awards omzet
1 Lucovitaal Magnesium Bisglycinaat 375 mg – PK Benelux
2 Valdispert Slaap & Nacht Advanced – Cooper Consumer Health
3 Prevalin Treat & Protect 2 In 1 – Perrigo Nederland

METEOOR awards afzet
1 Linn Paracetamol Liquid Caps 500mg – MAE Pharma
2 Lucovitaal Magnesium Bisglycinaat 375 mg – PK Benelux
3 Lucovitaal Calcium & D3 800Ie – PK Benelux

KOMEET awards omzet
1 Lucovitaal – PK Benelux
2 Healthypharm – Healthypharm
3 Voltaren – Haleon

KOMEET awards afzet
1 Healthypharm – Healthypharm
2 Lucovitaal – PK Benelux
3 Voltaren – Haleon

NOVA award
1 Bepanthen Tattoo Zonnecrème 50ml – Bayer Consumer Health