Koerscorrecties

Er ontstaat vlak voor Kerst een machtsblok van bijna 450 ondernemers die zeker aan de achterkant verregaand gaan samenwerken nu hun retailorganisaties onder de NDS-vlag gaan varen. Gaan de beide formules ook aan de voorkant samenwerken? Dat is nadrukkelijk de bedoeling, maar of de twee formules op termijn in elkaar geschoven gaan worden, daarover doet men weer geen harde uitspraken. Dat begrijp ik wel: ik denk dat het daarvoor veel te kort dag is, en dan nog: men kijkt wel uit om die boot te laten schommelen. Intussen blijft t ijzig stil over de toekomst van de Uw Eigen Drogist-ondernemers, en dat zit me dwars, eerlijk gezegd. Is er iemand bij Mosadex of Holland Pharma die daar een uitspraak over wil komen doen?

Intussen: die fusie heeft tot een felle reactie van Vriesia geleid. Directeur Gerben Dreijer herhaalde tegenover onder meer De Volkskrant en RetailNews dat zijns inziens de fusie leidt tot een verschraling van de markt, en zelfs dat dit leidt tot ’t verdwijnen van meer dan 400 zelfstandigen, omdat NDS zich als een soort gwb-organisatie zal gaan gedragen. Dat maak ik er in ieder geval uit op.

Gaat de branche inderdaad zo ingrijpend veranderen? Toen ik de diverse organisaties eerder vroeg wat de nieuwe constellatie van retailpartijen voor hen zou betekenen, hielden de meesten zich nogal op de vlakte: ‘Voor óns heeft het geen consequenties, maar…’ voor anderen hens inziens wel.

Die reactie houdt geen steek.

Chaostheorie

Waarom niet? Ik neem u even mee naar de wereld van de science fiction. In een van de Star Trek-films zit een (vind ik) mooie scène, waarin de helden erbij stilstaan welke consequenties het heeft dat ’n onverlaat een afgelegen zon heeft opgeblazen. Eén zo’n (achteraf cruciale) consequentie was dat alle ruimteschepen in de omgeving een koerscorrectie moesten uitvoeren. Logisch, want door ’t verdwijnen van de zon veranderden de zwaartekrachtverhoudingen.

Het is de basis van de chaostheorie: als je een element in een geheel verandert, dan kan alles (soms zelfs onvoorspelbaar) veranderen. En dus zeg ik: dat er voor de anderen niets verandert, houdt geen steek. Er verandert namelijk heel veel. Voor sommigen zal het betekenen dat ze ietsje moeten opschikken, voor sommigen begint misschien wel de noodklok te luiden.

Er gaat, denk ik, in 2017 heel veel veranderen. Ik denk dat dit voor de hele branche an sich een goede ontwikkeling is, want de roep om concentratie op zelfstandigenniveau is er al heel lang en klinkt heel luid. Maar dit is geen zelfstandigen-brede concentratie, dus natuurlijk kan dat partijen nerveus maken. Maar ik denk ook dat de branche geen keus heeft, wil de zelfstandige kunnen overleven. Ik ben er dus van overtuigd dat de nieuwe situatie bij élke organisaties tot koerscorrecties gaat leiden.

Maar ik ben ook benieuwd naar UW mening hierover. Laat mij die eens weten: antal@who-cares.nl. Ik stel dat zeer op prijs!