iPad-drogist in supermarkt voorlopig van de baan

De veelbesproken iPad-drogist zal voorlopig niet worden geïntroduceerd, waardoor supermarkten zonder assistent-drogist in de winkel geen zelfzorgmedicijnen kunnen verkopen.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) heeft gepleit voor de verkoop van zelfzorgmedicijnen in supermarkten, aangezien deze momenteel alleen verkrijgbaar zijn bij drogisterijen en apotheken. De belangenorganisatie van supermarkten heeft vorig jaar gelobbyd voor de introductie van een ‘drogist op afstand’, ook wel bekend als de iPad-drogist, om het mogelijk te maken dat klanten toch medicijnen kunnen kopen in de supermarkt. Demissionair minister Ernst Kuipers heeft dit voorstel opgenomen in de Verzamelwet VWS 2022, maar deze wet is niet ongeschonden door de Eerste Kamer gekomen. De senatoren hebben namelijk ingestemd met een voorstel van SP-Kamerlid Tiny Kox om de ‘drogist op afstand’ uit de wet te schrappen.

iPad-drogist geschrapt uit wet

Het komt zelden voor dat bewindslieden verzoeken negeren die de steun van een meerderheid in het parlement hebben. Om die reden had het CBL al zorgen geuit over het schrappen van de ‘drogist op afstand’. En dat is precies wat minister Kuipers nu heeft gedaan.

Hoewel er in de wet die in de Staatscourant is gepubliceerd nog steeds een passage staat die de mogelijkheid van een ‘drogist op afstand’ openhoudt, heeft minister Kuipers in een afzonderlijke brief aan de Eerste Kamer laten weten dat hij dat specifieke artikel niet zal activeren.

Gemak voor consument

Wessel Luken, sprekend namens het CBL, heeft eerder tegen Distrifood verklaard dat de beoogde oplossingen van de branche, zoals online advies of video-gesprekken, hierdoor geen kans krijgen. “Het is nu verplicht om een (assistent)-drogist fysiek in de winkel aanwezig te hebben. Bovendien is de online verkoop van zelfzorggeneesmiddelen niet toegestaan. Hiermee wordt niet voldaan aan de wens van de consument, namelijk toegang tot deze zelfzorggeneesmiddelen op een laagdrempelige en verantwoorde manier.”

Het CBL hoopt dan ook op de komst van een nieuw wetsvoorstel waarin de verkoop van geneesmiddelen via supermarkten wel mogelijk wordt gemaakt.