Impact Q10 en seleen groter dan gedacht

Chronische vermoeidheid is een lichaamsverzwakkende gesteldheid waarbij zelfs de minste inspanning leidt tot totale uitputting. Deense wetenschappers van Aarhus University en Bispebjerg Hospital weten nu dat mitochondriale fouten de energieproductie van de cellen verstoren. Voor die energieproductie hebben de mitochondria Q10 nodig. Het lichaam maakt deze stof zelf aan, maar bij het ouder worden neemt die productie af. Ook medicijngebruik kan de eigen aanmaak remmen.

_x000D_
_x000D_

Daarnaast blijkt uit baanbrekend onderzoek uit 2014 dat patiënten met chronisch hartfalen het significant beter doen met een dagelijkse suppletie van Q10. Niet alleen verbeterde hierdoor hun hartfunctie, ook de kwaliteit van leven verbeterde zichtbaar, en het gevaar van overlijden daalde met 43% vergeleken met patiënten die een placebo kregen toegediend.

_x000D_
_x000D_

 

_x000D_
_x000D_

Prostaatkanker

_x000D_
_x000D_

Het effect van seleen mag ook niet onderschat worden. Helaas is seleentekort een chronisch probleem in Europa en vooral in Nederland, door een laag gehalte in de bodem en de voeding. Deense onderzoekers van de Århus Universiteit, het Danish cancer Society en het nationale foodinstituut DTU hebben nu een link gevonden tussen seleen en prostaatkanker. Tachtig procent van de meer dan 27.000 onderzochte Deense mannen bleken te weinig seleen in hun bloed te hebben voor het optimaal functioneren van het seleen-afhankelijke enzyme selenoprotein P. En dat enzyme speelt een belangrijke rol in het voorkomen van prostaatkanker. 

_x000D_
_x000D_

Onderzoek in Nederland vertelt ons dat suppletie van seleen de effectiviteit van genen die prostaatkanker veroorzaken en verspreiden, kan terugdringen.

_x000D_
_x000D_

 

_x000D_
_x000D_

Mortaliteit

_x000D_
_x000D_

De combinatie van seleen en Q10 is zo mogelijk nog ingrijpender. Recent Zweeds van Dr. Urban Allehagen, professor cardiologie in het Academisch Medisch Centrum van Linköping in Zweden, naar de rol van Q10 en seleen bij oudere mensen, wijst uit dat de mortaliteit onder ouderen dankzij inname van seleen en Q-10 drastisch daalt. Extra inname van seleen valt dus altijd te adviseren, maar gezien de bovenstaande studies is het voor (oudere) mannen extra van belang. Volgens het onderzoek en onderzoek van EFSA wordt organische seleengist het beste door het lichaam opgenomen en is dit ook de vorm waar het onderzoek bij mensen mee is verricht.

_x000D_