“Ik zou het wel elke dag willen gebruiken”

In 1988 ontwikkelde apotheker Bas Bruines een eigen hoestdrank,  die sinds 2008 lokaal verkrijgbaar was, en sinds oktober van dit jaar landelijk op de markt wordt gebracht door Emonta. Uitgangspunt voor Hoestdrankmakers is dat voor het verlichten van hoest- en keelklachten natuurlijke ingrediënten als honing, althea (=heemstwortel), tijm en suiker het meest effectief zijn. Deze worden in de meest pure vorm gebruikt in Hoestdrankmakers. De range elixers van Hoestdrankmakers bestaat uit vier varianten: Honing & Tijm Elixer, Althea & Tijm Elixer, Tijm Elixer en Drop Elixer. Twee van de varianten: Honing & Tijm en Althea & Tijm, zijn geregistreerd als medisch hulpmiddel.

Sinds 1 oktober wordt het merk landelijk gedistribueerd – en de eerste reacties van consumenten, drogisten en apothekers zijn binnen. Die reacties lezen als een staalkaart van de potentie van Hoestdrankmakers op het gebied van werking, smaak, presentatie, vertrouwen – en omzet.

Emonta noemt de reacties die het verzamelde van consumenten, drogisten en apotheken ’toonbankgeluiden’. En die geven, op basis van pakweg twee maanden schapaanwezigheid, een inzicht in hoe die denken over het hoestdrankmerk.

Dat begint al bij de uitstraling. “Ziet er leuk uit, mooie producten en een mooie display”, reageert een consument. Die reactie wordt aangevuld door een klant die zegt dat het merk “een leuke, nostalgische uitstraling heeft” – en die afsluit met: “Mooie naam voor het product!”

Een voor consumenten heel belangrijk pluspunt blijkt de smaak. “Het smaakt heerlijk, niet zo stroperig”, zegt een klant. “Honing en Tijm elixer smaakt erg lekker”, zegt een tweede. En een derde is helemaal lyrisch: “Een heerlijke hoestdrank die ik wel gewoon elke dag zou willen gebruiken!”

Gerust hart

En hoe zit dat met zelfzorgspecialisten? Hun eerste argument is de effectiviteit. Een drogist zegt dat ze Hoestdrankmakers van harte adviseert omdat ze weet dat het werkzaam is: “Ik ben 85 jaar oud en heb altijd tijm geadviseerd bij keelklachten. Daarom dat ik met een gerust hart Hoestdrankmakers Tijm elixer heb aangeraden aan een klant die last had van vastzittend slijm.” Een collega wijst erop dat hij Hoestdrankmakers effectief vindt, en dat hij het vaak juist vanwege de smaak aanraadt aan ouders met kinderen die hoesten.

Apothekers zijn kritisch als het gaat om de verkoop van hoestdranken: zij werken meestal alleen met middeltjes die voldoen aan de NHG-standaard (richtlijnen voor huisartsen) en de Zelfzorg Standaard (richtlijnen voor apothekers). “Daarom werken wij niet met de traditionele commerciële hoestdranken”, aldus een van hen. “Maar Hoestdrankmakers is ontwikkeld door een apotheker: het is een rechttoe-rechtaan no-nonse product. De ingrediënten sluiten naadloos aan bij wat wij willen adviseren.”

Een apotheker zag een goede aanvulling op zijn bestaande aanbod: “We hebben al een breed assortiment aan hoestdranken staan, maar geen op basis van honing. Nu kan ik met een gerust hart bij hoesten een product op basis van honing adviseren. Het heeft er zelfs toe geleid dat ik bestaande merken ben gaan saneren. Met de elixers van Hoestdrankmakers kan ik iedere klant en patiënt het beste advies geven.”