‘Ik heb meer energie en ben beter inzetbaar’

Cynthia is een medewerkster bij Drogisterij Verberne in Hoorn. Een gewaardeerde medewerkster, maar ook een met een probleem dat de drogisterij zorgen baarde: overgewicht. Bedrijfsleider Jolanda Zanders-Hillebrink: ”We maakten ons zorgen over haar toekomst. Ze heeft geprobeerd om af te vallen, maar dat lukte niet goed. Los van wat dat voor haar privéleven betekent, het heeft ook effect op haar functioneren op de werkvloer. En kan het overgewicht haar op termijn belemmeren in haar leven en in het werk, bijvoorbeeld door gewrichtsproblemen? Daar denk je als leidinggevende toch over na. Cynthia is een harde werkster en een gezellige collega die we absoluut niet kwijt willen! We wilden Cynthia graag helpen, een steuntje in de rug bieden.”

_x000D_
_x000D_

 

_x000D_
_x000D_

MOEILIJK GESPREK

_x000D_
_x000D_

 

_x000D_
_x000D_

Cynthia: “De eigenaren zijn allebei erg betrokken, het was duidelijk dat ze bezorgd over me waren. Ik merkte wel dat ze het moeilijk vonden om zo’n gesprek met me te voeren, want het is natuurlijk toch persoonlijk. Maar ik was er juist blij mee dat ze zo bezorgd om me waren. Ik wilde zelf ook heel graag iets aan mijn gewicht doen, maar het lukte me zelf niet. We zijn daarna samen gaan kijken welke mogelijkheden stichting DID bood om een leefstijltraject te gaan volgen. Ik heb eerst een gesprek gehad met DID-ambassadeur Jantien Meeuwsen bij mij thuis. In dat gesprek is echt een vertrouwensband gegroeid. We hebben het gehad over mijn overgewicht en hoe dat is ontstaan. Ik kon daar goed over praten met Jantien.”

_x000D_
_x000D_

Cynthia en Jantien ontdekten al snel dat een leefstijltraject de beste oplossing voor Cynthia zou zijn. ”Ik heb eerst een diëtiste in de arm genomen. Die heeft stichting DID betaald. De diëtiste maakte een voedingsadvies voor me én ik ben onder begeleiding gaan sporten. Ik fiets nu drie keer per week zo’n twintig kilometer. En ik ben inmiddels 25 kilo kwijt!” 

_x000D_
_x000D_

De effecten op de werkvloer zijn voor haar al merkbaar: “Het werk vond ik altijd al leuk, daar verandert niets aan. Ik had zelf ook geen last van mijn gewicht, maar zag dit als preventief. Nu gaat alles echter veel makkelijker, ik heb veel meer energie! Vroeger was ik na het uitpakken van een vracht doodmoe, hing ik de hele avond op de bank. Nu fiets ik ’s avonds gewoon nog twintig kilometer!”

_x000D_
_x000D_

 

_x000D_
_x000D_

SNEL SCHAKELEN MET DID

_x000D_
_x000D_

 

_x000D_
_x000D_

Tanja Kleuver, P&O’er bij Drogisterij Verberne: “Stichting DID biedt niet alleen oplossingen als iemand al ziek is, maar ook ter voorkoming daarvan. Het leefstijltraject dat Cynthia is gestart, werd daarom ook door stichting DID betaald. Daarmee zorgen we er immers ook voor dat Cynthia duurzaam inzetbaar blijft. Jantien Meeuwsen, de ambassadeur van DID, heeft een groot deel van het traject van me overgenomen, zowel administratief als in de coaching. Dat voorkomt dat wij er zelf veel werk in zouden moeten steken. Zij heeft ook persoonlijk contact gehouden met Cynthia, en met ons.”

_x000D_
_x000D_

 

_x000D_
_x000D_

Het is niet het enige traject dat Drogisterij Verberne via stichting DID heeft lopen, vertelt Tanja: “We hebben al veel gebruik gemaakt van de mogelijkheden van DID. Zo is een werkneemster toen ze 63 jaar werd 25 procent minder gaan werken tegen hetzelfde salaris. Ook kreeg een zieke werkneemster extra sessies bij een fysiotherapeut, en een ander kreeg psychische begeleiding – want we merken wel dat ziekteverzuim steeds vaker niet bij een griepje blijft, maar psychisch van aard is. Beiden zijn daardoor sneller op het werk teruggekeerd. We hebben korte lijnen met stichting DID, alles wordt ook snel geregeld. Onze arbodienst Remedium speelt daar ook een goede rol in. Die filtert al welke mensen voor de DID-regelingen in aanmerking komen. Maar ook als we iets tegenkomen dat dreigend ziekteverzuim kan opleveren, hebben we contact met DID. Het gaat allemaal snel en men staat voor veel open.”

_x000D_
_x000D_

 

_x000D_
_x000D_

Fotobijschrift: vlnr Jolanda Zanders-Hillebrink, Cynthia Bakker en Tanja Kleuver

_x000D_
_x000D_

 

_x000D_
_x000D_

Van de dag is een Youtube-filmpje gemaakt!

_x000D_