i-Pad drogist wordt hoogstwaarschijnlijk realiteit

De wijziging in de geneesmiddelenwet die een drogist op afstand mogelijk maakt, zal waarschijnlijk aangenomen worden. Het gevolg kan zijn dat geneesmiddelen die nu nog enkel bij de apotheek en drogisterij verkrijgbaar zijn (UAD-geneesmiddelen), straks ook bij supermarkten, tankstations en andere retailers verkocht mogen worden.

 

Op verzoek van de koepelorganisatie van supermarkten CBL heeft minister Kuipers voorgesteld artikel 62 van de Geneesmiddelenwet aan te passen. De voorgestelde wijziging van artikel 62 van de Geneesmiddelenwet maakt onderdeel uit van de Verzamelwet VWS 2022, waar morgen over gestemd gaat worden. Hoewel  het zou gaan om technische aanpassingen aan de wet, bleek in het debat dat het grote gevolgen voor de volksgezondheid kan hebben. Dit leidt tot grote bezorgdheid bij een groot deel van de Tweede Kamer. Zij zijn van mening dat de aangenomen wetswijziging het nu mogelijk maakt dat iedere retailer UAD-geneesmiddelen mag aanbieden, zolang er maar naast het schap een tabletscherm hangt waarmee je verbinding kan maken met een drogist op afstand. Maar een amendement hiertegen dat door het CDA was ingediend en door het overgrote deel van de oppositie wordt gesteund, lijkt niet op steun te kunnen rekenen van de coalitiepartijen VVD, D66 en van de oppositiepartij PVV.
Beleidswijziging met grote gevolgen

Het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) is samen met onder andere Huisartsenkoepels LHV, NHG en AIVG, het Instituut Verantwoord Medicijngebruik, de Consumentenbond, de apothekerskoepels KNMP en NVZA, de Nierstichting de Trombosestichting, KNOV en anderen de koepels voor huisartsen, Consumentenbond en Instituut Verantwoord Medicijngebruik zeer bezorgd over de wetswijziging. Jos Jongstra, directeur van het CBD: “Een grotere beschikbaarheid van UAD-geneesmiddelen zonder een fysieke adviesfunctie en toezicht van een drogist kan tot verkeerd of excessief medicijngebruik leiden met alle gevolgen van dien. Minister Ernst Kuipers gaat kijken of de regels rond de verkoop van geneesmiddelen die alleen verkocht mogen worden bij de drogist of apotheek aangescherpt moeten worden. Dat heeft hij toegezegd in een Kamerdebat. Het CBD wil daaraan graag haar bijdrage leveren. Want tienduizend goed opgeleide drogisten geven jaarlijks 64 miljoen gezondheidsadviezen en voldoen aan de wettelijk vereiste verantwoorde zorg. Zij zijn trots op hun vak en nemen die taak uiterst serieus. De drogisterijbranche zal daarom blijven investeren in opleiding, certificering en veiligheid zoals zij altijd heeft gedaan. We zullen de consument die wil werken aan een betere gezondheid uitgebreid laten weten dat zij voor het juiste product PLUS een deskundig advies bij de gecertificeerde drogist terechtkunnen, te herkennen aan de Groene Plus.”

UAD-geneesmiddelen, waaronder zware pijnstillers en maagmiddelen zijn veilig bij juist gebruik, maar kunnen bij verkeerd gebruik tot gezondheidsschade leiden. Er zijn zo’n 2.000 apotheken en 3.000 drogisten in Nederland. Ieder burger is binnen tien minuten bij een apotheek of drogist. Kleine verpakkingen paracetamol en ibuprofen, lichte maagmiddelen, neussprays met zoutoplossing en tientallen andere zelfzorggeneesmiddelen zijn bovendien als AV-middelen (Algemene Verkoop) al jaren in de supermarkt te koop. Er is, zo zegt het CBD, geen vraagstuk rondom beschikbaarheid. Het is dan ook onduidelijk welk probleem minister Kuipers met deze wetswijziging wenst op te lossen.