Hoe ICI Paris de sluiting van V&D opvangt

24 ICI PARIS XL shop-in-shops hebben hun ’deuren’ moeten sluiten nu V&D ten onder is gegaan. De werknemers van die shops zijn overgeplaatst naar nabijgelegen ICI PARIS XL-winkels, vertelt Jeroen van der Hamsvoort, directeur ICI PARIS XL Nederland. ”Vrijwel elke V&D ligt vlak naast een van onze reguliere winkels. Alleen in Assen en Doetinchem niet, daar zoeken we nog een oplossing voor. Omdat wij een trouwe klantenkring hebben, verwachten we dat de meeste van onze shop-in-shopklanten ons nabijgelegen filiaal zullen gaan bezoeken. De medewerkers die worden overgeplaatst kunnen we dan ook zeker gebruiken, aangezien we een groot deel van de omzet hier denken te kunnen recupereren.”

Dat roept wel de vraag op welke meerwaarde die shop-in-shops precies hadden, als ICI PARIS XL de sluiting zo goed kan opvangen.

“Natuurlijk betreuren we de sluiting van de warenhuizen en daarmee de sluiting van de ICI PARIS XL shop-in-shops, zowel voor de betrokken medewerkers als voor onze klanten. Maar die shops waren altijd een aanvulling op onze strategie”, aldus Van der Hamsvoort. ”We kozen voor deze aanpak omdat we daar willen zijn waar onze klanten zich bevinden, op toegankelijke locaties zoals de V&D. De shop-in-shops deden het daar goed, want ze vormden een aanvulling op het portfolio van V&D, vooral op het gebied van de exclusievere merken. Daarmee maakten we luxe toegankelijker voor iedereen, het basisstreven in onze filosofie – en klanten waardeerden dat.”

OPPORTUNITEITEN

Andere shop–in-shops heeft ICI PARIS XL momenteel niet. Gaat Van der Hamsvoort daar snel verandering in aanbrengen?

”Het is geen aparte doelstelling, maar we zeggen ook niet: nooit meer een shop-in-shop”, zegt hij. ”We voeren altijd gesprekken en staan altijd open voor mogelijkheden. Er zijn opportuniteiten, maar er is uit de gesprekken nog geen concrete invulling gekomen die ik kan vermelden. Het is ook afhankelijk van wat er gebeurt, het is een raar retaillandschap op t moment. Wat, bijvoorbeeld, als er een partij V&D overneemt?”

Los van de shop-in-shops blijft ICI PARIS XL streven naar autonome groei, vertelt Van der Hamsvoort. ”We blijven op zoek naar  mogelijkheden om met eigen winkels en onze online verkoop verder te groeien. We hebben nu circa 300 winkels in de Benelux, en ook dit jaar komen er daar enkele tientallen bij, redelijk gelijkmatig verdeeld over de Benelux. Daarnaast hebben we in 2015 shops geopend op high traffic locaties: twee tussenstations van de NS in Amsterdam en Rotterdam. Dat kun je ook als een shop-in-shopconcept zien.”