Henny is 82 jaar maar prakkiseert nog niet over stoppen.

Zijn zaak is even oud als het winkelcentrum De Thij in Oldenzaal: 50 jaar. Henny Riekhoff, op zijn 82e, denkt echter nog lang niet aan stoppen. “Ik sla geen dag over, zelfs als ik ziek ben ga ik gewoon door.”

Voor zijn winkel staat een Abraham-pop, een masker met een hoed dat een oude, onderuitgezakte man voorstelt. Maar de eigenaar van de winkel is allesbehalve dat. Hoewel zijn heup nu wat sputtert, geniet Henny Riekhoff van een opmerkelijke vitaliteit. “Wat moeten mijn klanten als ik zou stoppen?” vraagt hij zich af. Voor hen is zijn ‘Winkel van Sinkel’ veel meer dan alleen een drogisterij.

Assortiment

In zijn winkel is net genoeg ruimte voor twee krukjes. Terwijl Henny zijn verhaal doet, gehuld in zijn vertrouwde witte doktersjas, bevindt hij zich te midden van panty’s, tandenborstels, gestoomde rokken, en tuingereedschap. Fotorolletjes liggen ook nog in zijn assortiment. “Jazeker, soms verkoop ik ze nog, hoewel ik eerlijk moet toegeven: ik koop ze niet meer in…” Hij draait de winkeldeur op slot. Dat kan en mag, want het is dinsdagmiddag, de dag waarop de winkel altijd gesloten is. “Maar ik kijk nooit op de klok; het is nu al twee uur. Ik ben toch hier, dus kan ik mensen net zo goed helpen.”

Feest

De vorige maandag was de dag van het 50-jarige jubileum van zijn winkel. Winkeliers en familie verrasten hem met een lied op het plein, hapjes, en confetti. Zelfs twee zussen van Henny waren aanwezig. “Ik laat niet snel een traan, maar moest wel even slikken. Tjonge, wat hadden ze er een werk van gemaakt. En kijk eens naar al die bloemen en cadeaus, echt geweldig. Ja, dat deed me goed.”

Iedereen houdt van Henny vanwege wie hij is. Altijd behulpzaam, gewoon zichzelf. “Het is niet zo moeilijk hoor, mensen aandacht geven. Ik neem altijd de tijd voor iedereen.”

Bron: destentor