Gimsel Rotterdam winnaar Biowinkel Award 2020

Begin van dit jaar konden klanten van de deelnemende winkels aan de hand van een online vragenlijst hun favoriete winkel beoordelen. De drie deelnemers per categorie met de hoogste klantbeoordeling zijn vervolgens bezocht door een vakjury, met specialisten die deze categorie goed kennen. Tot de winkel met de beste biologische drogisterijafdeling is dit jaar Gimsel verkozen. De jury noemde Gimsel “zonder discussie de meest inspirerende bio-drogisterij die wij bezochten. Onderdeel van een bredere setting van biologische voeding, gevestigd in ‘De Groene Passage’, is direct duidelijk wat de uitgangspunten van de afdeling zijn. Gimsel brengt een vernieuwend assortiment, helder geordend op merk, in een trendy design-omgeving. Kracht van het concept is dat a priori duidelijk is dat het bilologisch is wat de klok slaat, en dat de winkel de verwachtingen van de klant waarschijnlijk zal overtreffen. De winkel heeft een zeer moderne uitstraling, is ruim opgezet als een aparte afdeling en ziet er goed-verzorgd en netjes uit. Promotie wordt tot een minimum beperkt, de nadruk ligt op kwaliteit en kennis, en door de indeling op merken, waarbij de nadruk ligt op alternatieven voor het gebruikelijke, is advisering door het personeel essentieel – wat overigens wel de drempel voor ‘instappers’ kan verhogen.”

Toegankelijk

Nummer twee werd Broeders Gezondheidswinkel in Oosterhout, door de vakjury geroemd als “de meest toegankelijke Bio-drogisterij van Nederland. Een drempelloze gezondheidswinkel (in zowel fysiek maar vooral ook psychologische zin) met eigenaren en personeel die een no-nonsense gastvrijheid uitstralen, maakt dat de klant zich hier snel thuisvoelt en op zijn gemak zijn verhaal kan doen. Het is helder dat Broeders een sterke band heeft met zijn klanten, en bouwt op jarenlange ervaring en aanwezigheid. Maar er is meer: de uitbreiding met een aanpalend gezondheidscentrum is een meesterzet, en ook de online activiteiten verdienen een pluim. Het totaalbeeld is van een gezondheidswinkel die autoriteit uitstraalt maar toch drempelloos uitnodigend is.”

Verfrissend

Nummer 3 tenslotte werd de drogisterij-afdeling van Ekoplaza in Barneveld. Dit noemde de jury “de meest verfrissende bio-drogisterij van Nederland: de hele afdeling oogt jong, uitnodigend en toegankelijk. Het enthousiasme van de mensen op de vloer is aanstekelijk, het is er een plezier te winkelen. De bijzondere switch van drogisterij richting bio werkt zeker inspirerend voor de branch: de twee eigenaren hebben binnen de EkoPlaza-formule het concept van een bio-drogisterij met succes weten uit te rollen, ze zijn actief met hun winkel en hun consumenten bezig.”

Omfietsen waard

Naast de beste bio-drogisterij waren er ook awards voor een aantal voor de branche belangrijke categorieën, zoals brood, wijn, kaas, groente & fruit en slagerij. Alle winnende winkels worden deze week live bezocht en ontvangen dan een geldbedrag en een lokaal promotiepakket. De winnaar van de categorie ontvangt tevens een workshop verzorgt door de sponsor. De winnaars mogen zich een jaar lang de beste van Nederland in hun (bio)categorie noemen.

Roosmarijn Saat (voorzitter Biowinkelvereniging): “Wij zijn er trots op dat zoveel enthousiaste winkeliers, personeelsleden en klanten van bio speciaalzaken mee hebben gedaan met deze compleet vernieuwde verkiezing. Het laat zien waar wij als branche sterk in zijn en waarom onze winkels het omfietsen waard zijn.”