Gemengde gevoelens van opluchting en verdriet bij sluiten van winkel

Renée (66) en Yvonne (45) Esser, moeder en dochter uit Beuningen en Wijchen, hebben gezamenlijk besloten om na zeventien jaar hun natuurdrogisterij aan het Julianaplein in Beuningen te sluiten. Terwijl ze samen de schappen leegmaken en dozen vullen met natuurgeneesmiddelen, kruidenthee, vitaminen en dierproefvrije make-up, druppelt er af en toe nog een klant binnen. “We zijn gesloten,” meldt Renée aan de vrouw, die verbaasd is bij het zien van de lege schappen. Ze was niet op de hoogte van de definitieve sluiting. “Ik haal hier altijd notenpasta.”

Yvonne kijkt nog even naar de klant, maar het is te laat. De klant neemt teleurgesteld afscheid. “We voeren al maanden slechtnieuwsgesprekken. Op een gegeven moment ging ik met lood in mijn schoenen naar mijn werk,” legt Yvonne uit tijdens een interview met dagblad De Gelderlander. Dag in dag uit moesten ze mensen vertellen dat ze de winkel gingen sluiten. Renée voegt eraan toe: “Klanten vinden het heel erg. Sommige verlieten de winkel zelfs huilend.”

Een erfenis van vijftig jaar geleden

Volgens de Essers waren het hun grootouders die vijftig jaar geleden begonnen met De Natuur Drogist, destijds bekend als ’t Droppy in Nijmegen. “Ze waren de eersten die fytotherapie aanboden en homeopathische middelen verkochten,” vertelt Renée trots. Haar ouders waren visionairs op het gebied van gezondheid, en ze zien nu dat de behandeling van gezondheidsklachten met geneeskrachtige planten en kruiden steeds gangbaarder wordt.

Toen opa 65 werd, aarzelde Frans, de echtgenoot van Renée, niet. Hij wilde de zaak van zijn schoonvader overnemen, en dat was 36 jaar geleden. Renée besloot hem te helpen, en Yvonne stapte op negentienjarige leeftijd in het bedrijf. “Dit was wel ons kindje, hè,” zegt Yvonne terwijl ze samen de herinneringen aan hun jarenlange inzet voor de natuurdrogisterij koesteren.

Bron: De Gelderlander