Fusie DA en D.I.O. een feit

Rond tien uur waren de formaliteiten afgerond en werden intern de medewerkers in Diemen en Zwolle geïnformeerd: vanaf dinsdag 6 juni 2017 gaan de formules DA en D.I.O. definitief samen verder. De formules en hun organisaties varen voortaan beide onder de vlag van NDS.

_x000D_
_x000D_

Het heeft uiteindelijk nog lang geduurd, want na bijna een vol jaar overleg mocht pas in december 2016 de fusie tussen D.I.O. en Holland Pharma van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) doorgaan. En toen lagen er steeds vooral juridische beren op de weg bij het tekenen van de definitieve papieren.

_x000D_
_x000D_

Vorige week nog werd tijdens de Ledenvergadering van de KNDB  aangekondigd dat de definitieve fusie aanstaande was, maar uiteindelijk werd de formele effectuering doorgeschoven na het Pinksterweekend.

_x000D_
_x000D_

 

_x000D_
_x000D_

NDS

_x000D_
_x000D_

De structuur van de nieuwe organisatie is nog niet helemaal duidelijk. De organisaties achter de twee formules DA en D.I.O. – Nederlandse Drogisterij Service en FACO – hebben de handtekeningen gezet, maar in eerdere berichtgeving speelde de fusie een rol binnen Mosadex-dochter Holland Pharma. Wat diens rol is nu de fusie geformaliseerd is, kan nog niet met zekerheid gezegd worden. Wel is bekend dat de kantoorfuncties van NDS zullen verhuizen naar Amersfoort, terwijl de distributietaken in Zwolle blijven. Wat dit voor Diemen betekent, is ook nog niet bekend. De komende weken wordt hard gewerkt aan integratieplannen.

_x000D_
_x000D_

 

_x000D_
_x000D_

Leiding

_x000D_
_x000D_

En wie gaat de nieuwe NDS leiden? December 2016 werd bekend dat Walborgh Kieskamp directeur van de DA-formule zou worden, en dat ook na de fusie zou blijven; Jos Jongstra werd gezien als de nieuwe directeur van NDS. In het nu uitgezonden persbericht wordt dat bevestigd, zij het op termijn: “De komende maanden voegen we de bedrijven samen”, aldus het persbericht. “Het nieuwe bedrijf wordt geleid door Jos Jongstra als algemeen directeur. Met het samengaan van NDS en FACO treedt Henk Castelijns per direct terug als algemeen directeur van NDS. Hij blijft als adviseur van de directie verbonden aan de nieuwe organisatie. Totdat de nieuwe organisatie definitief gestalte heeft gekregen, neemt Walborgh Kieskamp de functie van algemeen directeur NDS waar.”

_x000D_
_x000D_

Zelfstandigen

_x000D_
_x000D_

Wat betekent dit voor de zelfstandig drogist? Henk Castelijns benadrukte eind december dat DA- en D.I.O.-ondernemers zich bij de Mosadex-familie “in een uitermate groeizame omgeving bevinden, bij een financieel solide moedermaatschappij voor wie de retailmarkt een sterke strategische asset is. Onze ambities zijn groot en koersvast: de NDS gaat voor de beste formule voor de zelfstandige drogist en de beste en meest onderscheidende winkels voor de consument. Dat betekent dat Mosadex Groep krachtig investeert in de franchiseformules en haar zelfstandige ondernemers voor apotheek én drogisterij.”

_x000D_
_x000D_

Nieuwe partij

_x000D_
_x000D_

“Samengebundeld hebben DA en D.I.O. ruim 400 zelfstandige drogisterijen in Nederland”, aldus het persbericht. “Hierdoor ontstaat een nieuwe grote partij met voldoende concurrentiekracht in een uiterst competitieve markt die tot op heden gedomineerd wordt door ketens. Dit is ook goed nieuws voor de consument, die bij een lokale ondernemer de persoonlijke aandacht en keuzevrijheid vindt die zij zoekt.”

_x000D_
_x000D_

Er dient opgemerkt te worden dat in het persbericht het naast elkaar voortbestaan van de beide formules niet gegarandeerd wordt. Het blijft bij de formulering: “Voorlopig blijven beide formules naast elkaar bestaan.” Er kan niet bevestigd worden of er plannen zijn om de formules op termijn in elkaar te schuiven, benadrukt wordt dat het even goed mogelijk is dat beide formules gewoon blijven bestaan.

_x000D_
_x000D_

Mosadex

_x000D_
_x000D_

Voor Mosadex betekent de effectuering van de fusie dat zij nu een solide positie in de drogisterijmarkt heeft. Dat nam een aanvang toen in december 2015 DA een doorstart maakte onder de Nederlandse Drogisterij Service (NDS), onderdeel van Mosadex Groep. En nu wordt ook FACO/D.I.O. hier ondergebracht. 

_x000D_
_x000D_

“Mosadex Groep kiest als financieel solide marktleider in de farmaceutische zorg hiermee ook voor de retailmarkt”, aldus het persbericht. “Mosadex Groep doet dit omdat zij kansen ziet voor synergetische voordelen tussen Holland Pharma met NDS/DA en FACO/D.I.O. en tussen zelfstandige apotheken en drogisterijen.”

_x000D_
_x000D_

 

_x000D_
_x000D_

Update: Harry Piet schreef naar aanleiding van de fusie een gastcolumn. Die kunt u hier lezen.

_x000D_