Finalisten Albert Schweitzer Prijs 2023 bekend gemaakt

Professor Dr. Marion Koopman, de voorzitter van de vakjury voor de Albert Schweitzer Prijs 2023, heeft de drie finalisten onthuld. Na de finale zal een van hen de titel ‘Gezondheidspionier van het Jaar 2023’ dragen. Het winnende project ontvangt ook een geldprijs van € 7.500,- voor de uitvoering ervan. Op 1 november zullen de genomineerden hun project presenteren tijdens de finale bij het hoofdkantoor van AFAS in Leusden, waar direct daarna de winnaar wordt aangekondigd.

Vakjury lovend over inzendingen

Professor Dr. M.P.G. Marion Koopmans, juryvoorzitter (Professor en viroloog aan het Erasmus MC in Rotterdam), legt uit: “We hebben alle indrukwekkende inzendingen beoordeeld op basis van de kwaliteit van de voorstellen, hun innovatieve karakter en hun potentie om met succes in de lokale gemeenschap te worden geïntegreerd. Als resultaat hiervan hebben we drie genomineerden geselecteerd voor de Albert Schweitzer Prijs 2023. Ze maken kans om de titel ‘Gezondheidspionier van het Jaar’ te winnen, en in de voetsporen van Albert Schweitzer te treden. Alle kandidaten mogen trots zijn op hun nominatie. Elk van hun projecten heeft het potentieel om een positieve impact te hebben in Afrika en concrete oplossingen te bieden voor lokale gezondheidsproblemen. We kijken uit naar hun presentaties op 1 november; ze hebben stuk voor stuk veel te bieden.”

De drie finalisten

Samen Sterk: Familieparticipatie in Ghanese Ziekenhuiszorg
Project van Jim Determeijer (PhD-student, Amsterdam, Global Health, Amsterdam UMC).
In co-creatie familieparticipatie interventies ontwikkelen om de kwaliteit van zorg te verbeteren en zorgpersoneel tekorten aan te pakken.
https://www.gezondheidspioniers.nl/informatie/3-samen-sterk-familieparticipatie-in-ghanese-ziekenhuiszorg/

Mothers On the Move: gezonde zwangerschap en bevalling in Kenia
Project van Jolene Damoiseaux (Klinisch verloskundige, Academie Verloskunde Maastricht)
Mothers On the Move (MOM) organiseert vervoer naar het ziekenhuis ten tijde van de bevalling. Hierdoor kunnen zwangere Keniaanse vrouwen in een veilige omgeving en met deskundige hulp bevallen. Door de inzet van MOM is moeder- en kindsterfte afgenomen. MOM zet nu de volgende stap door prenatale zorg uit te breiden en naar de vrouwen toe te brengen.
https://www.gezondheidspioniers.nl/informatie/5-mothers-on-the-move-gezonde-zwangerschap-en-bevalling-in-kenia/

Een veilige bevalling met een gebruiksvriendelijke herbruikbare vacuümpomp
Project van Dieuwertje Drexhage (Biomechanisch Ontwerp, Werktuigbouwkunde, TU Delft).
Het verbeteren van neonatale en maternale uitkomsten bij de geboorte. Door vacuümextractie toegankelijk te maken in Kenia en daarmee een veilige bevalling te ondersteunen.
https://www.gezondheidspioniers.nl/informatie/8-een-veilige-bevalling-met-een-gebruiksvriendelijke-herbruikbare-vacuumpomp/