FEESTDAGENREGELING UITGELICHT

De feestdagen staan weer voor de deur. Dat betekent bij het KNDB-secretariaat een toename van het aantal vragen over dit specifieke artikel uit de CAO.

Feestdagenregeling betekent niet extra uren

Eerst een misverstand wegwerken: de feestdagenregeling betekent niet extra vrije uren. Als dat uw interpretatie van de regeling is, lees dan direct verder.

Om de regeling correct uit te voeren, bereken je eenmalig voor elke medewerker hoeveel uur doorbetaald vrij zij heeft per feestdag. Als dat aantal bekend is, weet je ook hoeveel uur ze in een week waarin een feestdag valt, ingeroosterd moet worden.

Uitleg:

Een werknemer die 37 uur per week werkt, krijgt per feestdag 7,4 uur doorbetaald vrij. Zij hoeft in een week (ma t/m za) waarin 1 feestdag valt niet 37 uur te worden ingeroosterd, maar 37 – 7,4 = 29,6 uur. Dan is de feestdag direct verdisconteerd.

Voor parttimers geldt de regeling naar rato. Werkt iemand 24 uur p/wk dan hoeft die persoon in een week (ma t/m za) waarin 1 feestdag valt geen 24 te worden ingeroosterd maar 19,2 uur (24 – [24/37*7,4=] 4,8 = 19,2).

Op de site van de KNDB meer uitleg met voorbeelden.

Het systeem ‘pech of mazzel’ mag natuurlijk ook worden toegepast (sub D van art. 6.1.2).

Vragen? Bel met de KNDB via 070-3012786.