Eeuwfeest bij Drogisterij Kiers

Drogisterij Kiers, een vertrouwde naam in het pittoreske dorp Zwartsluis, markeert dit jaar een bijzondere mijlpaal, namelijk het 100-jarig jubileum van dit familiebedrijf. Wat begon als een bescheiden herenkapperszaak in 1923 is uitgegroeid tot een welbekende DA drogisterij aan de Schoolstraat, met een rijke geschiedenis en veel trouwe klanten.

De oorsprong van Drogisterij Kiers ligt in het jaar 1923, toen Theunis Kiers zijn ambachtelijke reis begon als barbier en herenkapper. Terwijl de tijd verstreek, breidde het assortiment zich gestaag uit en werd Drogisterij Kiers een vertrouwde plek waar men terecht kon voor allerlei benodigdheden.

Uitbreiding

In de archieven zijn oude foto’s bewaard gebleven, samen met historische artefacten, zoals een oude krultang, die herinneren aan de tijd toen Theunis en Jentje Kiers hun onderneming begonnen aan de Stationsweg 14. “Mijn opa was herenkapper en verkocht samen met mijn oma ook sigaren en sigaretten. Deze bescheiden start groeide uit tot de opening van een tabakszaak aan de Stationsweg 18 in 1948”, legt Theo Kiers uit, een trots lid van de Kiers-familie. Theo’s vader, Joh Kiers, voegde zich later ook bij de zaak en opende een dameskapsalon op de bovenverdieping van de oorspronkelijke kapsalon, terwijl zijn vader de heren van Sluziger bediende.

Van kapsalon tot drogisterij

In 1978 trad Theo in de voetsporen van zijn familie en was getuige van de transformatie van de kapsalons tot een bloeiende drogisterij. Tot 1993 runde Theo de zaak samen met zijn moeder. In dat jaar verhuisde Drogisterij Kiers naar de huidige locatie aan de Schoolstraat. Intussen bleef de Primera-winkel van Dinie, een ander familielid, aan de Stationsweg. Toen Dinie en Joh in 1997 met pensioen gingen, verhuisde ook de Primera-winkel naar de Schoolstraat. In 2004 werd de huidige winkel uitgebreid tot wat het nu is, een vertrouwde en goed gevulde drogisterij.

Jubileum

DA Kiers, de op een na oudste winkeliersfamilie in Zwartsluis, zal zijn jubileum vieren van 1 tot 4 november. Op woensdag zullen de eerste 100 klanten een gratis goodiebag ontvangen, en er zullen heerlijke lekkernijen van banketbakker Roy Ekkelenkamp klaarliggen. Bovendien zijn er tal van aanbiedingen, inclusief kortingen op boeken. Adviserende vertegenwoordigers van verschillende cosmeticamerken zullen ook aanwezig zijn in de winkel om klanten te verwelkomen.

Bron: Zwartsluis Actueel