Drogist streeft naar het goede van toen, met het beste van nu

Al bijna 175 jaar houdt de Haarlemse drogisterij A.J. van der Pigge vast aan het streven naar ‘het goede van toen, met het beste van nu’. Behalve om de vele stopflessen en tonnen vol kruiden en snoep, staat deze historische winkel bekend om zijn remedies voor uiteenlopende kwalen.

Op een drukke zaterdag weerklonk er in het eerbiedwaardige etablissement van A.J. van der Pigge een ongebruikelijk verzoek om goede raad: “Meneer Van der Pigge, mijn man krijgt hem niet meer omhoog!” De eigenaar, Menno van Os, achterkleinzoon van oprichter Antonie van der Pigge, was gewend aan het aanspreken van het personeel met ‘Van der Pigge’. Ondanks het delicate karakter van het verzoek, beloofde Van Os de klant te helpen nadat hij had gecontroleerd of haar echtgenoot medicijnen gebruikte. Hij klom vervolgens de steile trappen van het negentiende-eeuwse pand op om een kruidenmengsel te bereiden. Het resulterende afrodisiacum werd met de instructie geleverd dat de echtgenoot er twee keer per dag een kopje thee van moest drinken.

Tevreden klant

De tevredenheid van de klant werd de volgende zaterdag duidelijk toen ze voor de etalage van de winkel aan de Gierstraat verscheen, herkenbaar aan de markante houten ‘gaper’ boven de voordeur. De weduwe van Menno van Os, Astrid Hart, herinnerde zich het moment waarop de vrouw enthousiast ‘Hé Pig!’ riep en haar duim omhoog stak.

Wat betreft het kruidenmengsel vermoedt bedrijfsleider Sophie van Os, de dochter van Astrid en Menno en de zesde generatie in de winkel, dat het damiana en epimedium sagittatum bevat. Het laatste kruid, ook bekend als ‘horny goat weed’, staat bekend om zijn vermeende libidoverhogende werking en wordt al eeuwenlang gebruikt, volgens Van Os.

Bron: Nederlands Dagblad