De zorg voor mondweerstand

In de strijd voor een gezonde mondweerstand, een term die steeds vaker opduikt, heeft PlusOnline tandarts Casper Bot, initiatiefnemer van het Nederlands Speekselcentrum, om opheldering gevraagd.

Hoewel mondweerstand volgens Bots officieel niet bestaat, zijn er wel factoren die bijdragen aan een goede mondgezondheid. “Ik zie de mondgezondheid als een soort mengpaneel, met allemaal verschillende schuifjes die goed moeten staan. Ik denk dat dat wordt verstaan onder mondweerstand.”

De belangrijke elementen voor een goede mondgezondheid zijn onder andere:

  • Uw mondhistorie: de geschiedenis van gaatjes en vullingen.
  • De hoeveelheid plak in uw mond.
  • De bacteriesamenstelling in de mond.
  • De buffercapaciteit van het speeksel; hoe goed het zuur kan neutraliseren.
  • De hoeveelheid speeksel.
  • Het aantal eetmomenten; geef uw mond de tijd om te herstellen.

Bots merkt op: “De term mondweerstand suggereert dat u een goede of slechte weerstand hebt. En dat plaatst de verantwoordelijkheid een beetje buiten uzelf.” Hij benadrukt dat niet alle factoren die leiden tot een slechte mondgezondheid door de persoon zelf beïnvloed kunnen worden.

Tips voor een gezonde mondgezondheid

Eetmomenten beperken: Beperk de eetmomenten tot zes à zeven per dag, inclusief drinken. Vruchtensappen, frisdranken en alcoholische mixdranken zijn schadelijk voor de mondgezondheid.

Mondverzorging: Verwijder tandplak ten minste twee keer per dag door te stoken, te ragen of te flossen. Poets ook minimaal twee keer per dag met fluoridehoudende tandpasta.

Speeksel: Speeksel is essentieel voor een goede mondgezondheid. U kunt de hoeveelheid speeksel niet verbeteren, maar u heeft wel invloed op de hoeveelheid in uw mond door bijvoorbeeld kauwgom te kauwen.

Bacteriën: Ieder mens heeft honderden eiwitten en bacteriën in de mond, bekend als mondflora. Deze bacteriën kunnen beïnvloed worden met mondspoelmiddelen.