De stilte VAN de storm

In een statement van 23 maart stelt HEMA dat er onderlinge overeenstemming is bereikt tussen de partijen. De vraag is eigenlijk: waarover?

Toen HEMA eind januari bekendmaakte dat Egas Reparaz per 1 april als CEO bij de retailer zou aantreden, leidde dat tot een boze reactie bij haar toenmalige werkgever. Ahold Delhaize wilde haar houden aan het concurrentiebeding in haar contract, omdat de familie Van Eerd, een van de nieuwe eigenaren van HEMA, ook eigenaar van Albert Heijn’s directe concurrent Jumbo is.

Egas Reparaz nam een advokaat in de arm en werd op non-actief gesteld, in afwachting van het beëindiging van haar contract op 1 maart.

Achter de schermen is toen gewerkt aan een oplossing, en die is er nu: Saskia Egas Reparaz mag naar HEMA vertrekken, alleen niet per 1 april maar pas op 1 juni.

En dat is het: twee maanden later dan gepland. Meer lijkt het niet om het lijf te hebben. Ik denk dat iedereen wel aanvoelt dat het meer om het lijf hééft, maar daar houden alle betrokkenen de kaken stijf over op elkaar. Het heeft gestormd, maar iedereen is daar muisstil over.

Er zijn wel een paar dingen waar ik vragen bij stel.

De eerste is deze: het bezwaar van Ahold lag op het terrein van het concurrentiebeding. Dat bezwaar verdwijnt niet echt doordat de aanstellingsdatum twee maanden verzet wordt. Aan de andere kant: het kan goed zijn dat Ahold denkt dat zij dat argument in een rechtszaak niet hard zouden kunnen maken, en dat hiermee een amicaal midden is gevonden.

Wat mij verder opvalt, is dat het persbericht over de oplossing van het conflict alléén uit de koker van HEMA komt. Ahold heeft niets gepubliceerd, en bij navraag krijg ik een bijna verontwaardigd: ‘Wij publiceren nooit wat over vertrekkende medewerkers’, alsof het een policy is waar een journalist van op de hoogte zou MOETEN zijn. Ikzelf heb zoiets van: who cares, het is opvallend dat Ahold hier niets over zegt. Zeker aangezien ik vanuit HEMA juist begreep dat hun persbericht redelijk simultaan met een uiting van Ahold de deur uitging. Maar er IS dus geen uiting van Ahold. Ik vind dat bevreemdend.

Tot slot dit: Het conflict speelt tussen Ahold en Egas Reparaz, en zo heeft HEMA dat in haar communicatie naar mij ook benadrukt. Echter staat in het door HEMA uitgegeven persbericht wel: ‘In constructief onderling overleg zijn we tot een datum gekomen die voor alle partijen aanvaardbaar is.’ Dus HEMA heeft bij de onderhandelingen niet aan de zijlijn gestaan.

Het is natuurlijk gewoon wachten tot Saskia bij HEMA aan de slag gaat, en dan kan zij haar eigen visie geven. Of zij dat wil, is een tweede. Ahold in ieder geval niet, is mijn indruk. Die zal alle aandacht verleggen naar de nieuwe directeur van Etos, waar zij, neem ik aan, nu naarstig naar op zoek zijn. Ik vermoed binnen eigen gelederen, zoals gebruikelijk…