De goede kant op

Dat de inclusie van FACO in NDS niet van een leien dakje gaat, is inmiddels allang duidelijk. In feite was dat ook te verwachten. Echter, de aanstelling van Lisette Havermans als de nieuwe algemeen directeur van NDS en het gelijktijdig terugtreden van Jos Jongstra naar de rol van directeur Ondernemersrelaties leidde tot heel wat ophef. Daar kwam bij: Walborgh Kieskamp vertrok, en van de overige directieleden was mij niet duidelijk hoe zij de piketpaaltjes tussen elkaars taken en verantwoordelijkheden hadden geslagen.

_x000D_
_x000D_

Wel zag ik de bestuurswisseling, vooral omdat het aangeeft dat de zaken ook op dit vlak niet soepel verliepen, als een verder teken van onzekerheid en onrust – en dus als een slecht teken. 

_x000D_
_x000D_

Ik ga dat nu heroverwegen.

_x000D_
_x000D_

 

_x000D_
_x000D_

Initiator

_x000D_
_x000D_

In de gesprekken die ik de laatste tijd gevoerd heb, is mij duidelijk geworden dat er ook een ánder scenario denkbaar is. Het is veel minder doemerig, wijst op positieve ontwikkelingen binnen NDS en zou de aangesloten ondernemers een hart onder de riem kunnen steken.

_x000D_
_x000D_

Dat scenario is dit: in plaats van het terugtreden van Jongstra te zien als het op een zijspoor zetten van de oud-directeur van FACO, is er een reële mogelijkheid dat Jos zelf de initiator is van deze bestuurswisselingen. Mij is verteld dat Jos zich juist beter op zijn plaats voelt als de man van de dagelijkse leiding, waarbij hij voeling heeft met de ondernemers, dan als iemand die vooral met de directie van Mosadex overlegt. De beslissing zou genomen zijn om iemand in die rol te zetten die zich daarin thuisvoelt, en die op dat gebied binnen Mosadex zijn sporen al verdiend had. Enter Lisette Havermans, sinds 2010 managing director ApotheekZorg & Care4Pharma bij Mosadex, en daarvoor commerce director van LLOYDS Apotheken. Lisette is nu druk bezig zich deze specifieke branche eigen te maken, te praten met de movers en shakers binnen NDS, en kennis te maken met de mensen die zij in ultimo vertegenwoordigt. Hierdoor kan Jos zich weer hands on bezighouden met de dagelijkse leiding. En Arjan van der Lingen, gepokt en gemazeld in category management, neemt die expertise weer ter hand.

_x000D_
_x000D_

 

_x000D_
_x000D_

Transparant

_x000D_
_x000D_

Nu speelt er nog iets anders, en ook dat wil ik hier even aanhalen. Ik hoor in de wandelgangen dat er onrust is ontstaan onder ondernemers omdat een specifieke groep (vooral) Noordhollandse ondernemers van met name D.I.O.-signatuur uiterst kritisch is over de ontwikkelingen bij NDS. Die onvrede zou inmiddels zo groot zijn dat zij onderhands zouden werken aan een eigen positie, met een eigen formule zelfs. Is het REZO-verhaal zich aan het herhalen? 

_x000D_
_x000D_

Ik heb wat van die ondernemers gesproken en het lijkt er eerlijk gezegd op van niet. Voor zover ik het begrijp, werkt de groep heel transparant, zijn ze betrokken in commissies en klankbordgroepen en weet NDS dus van de hoed en de rand. Ook wordt er gesleuteld aan een back-up plan: áls het fout zou gaan, wat zou er dan moeten gebeuren? Het doel is goed ondernemerschap: je wilt niet onvoorbereid de winter in, zogezegd.

_x000D_
_x000D_

Juist uit deze groep hoor ik de bevestiging dat het bij NDS de goede kant opgaat, en dat zij meer dan voorheen een commitment voelen met hun nieuwe organisatie.

_x000D_
_x000D_

 

_x000D_
_x000D_

Dit is nadrukkelijk een opiniërend stuk, maar misschien levert het wat rust op. Het is de ondernemers in ieder geval van harte gegund.

_x000D_
_x000D_

 

_x000D_
_x000D_

 

_x000D_
_x000D_

 

_x000D_