DA zet constructieve stappen

Er was vrees dat de laatste ledenvergadering van de Coöperatieve Drogisten Associatie zou uitmonden in ongezouten kritiek op en obstructie van de doorstart onder Mosadex Groep. De werkelijkheid was substantieel anders: naast kritische vragen en opmerkingen waren er tijdens de recente ledenvergadering van de coöperatie vooral positieve geluiden te horen. Dit hebben meerdere deelnemers aan de avond ons bevestigd, en ook bestuurslid van de coöperatie Garry van der Heijden: ”Er was logischerwijs een goede opkomst omdat deze avond veel duidelijkheid en rust zou kunnen verschaffen. Daarbij waren zowel interim-directeur van DA en NDS Henk Castelijns als financieel directeur van Mosadex Groep Tom van Hulst uitgenodigd. Er is natuurlijk bezorgdheid en onrust, en ook boosheid. Maar dat was niet de toon van de avond. Het was een constructief gesprek, en Castelijns en Van Hulst kregen na hun openhartige en eerlijke presentaties een spontaan applaus van de zaal.”

GEZONDE BOTERHAM

”De vele reacties op deze avond waren vooralsnog positief over de goede intentie van alle partijen en de wil om een succes te maken van een krachtige doorstart”, bevestigt ook medebestuurslid Ronald Rodenburg. ”De gedachte van schaalvergroting en het bundelen van krachten in de zelfstandige drogisterij-markt spreekt de meeste ondernemers aan, uiteraard onder de voorwaarde dat iedereen een gezonde boterham kan verdienen.”

Van der Heijden: ”In dat proces heb je gewoon met juridische zaken te maken, daar doe je niks aan. Maar niemand heeft de intentie om ervoor te gaan liggen, om de zaak te obstrueren. Sterker nog: we zien hele grote kansen, als DA maar weer op de rit gezet wordt.”KernteamHet viel te verwachten dat dat niet van een leien dakje zou gaan, en dat erkent ook Rodenburg: ”Hoewel er grote stappen worden gezet moet NDS momenteel alle zeilen bijzetten om de doorstart zo vlot mogelijk te realiseren, zowel aan de achterzijde, met de leveranciers, als wel aan de voorzijde bij de DA-ondernemers. Helaas lukt nog niet alles zoals gehoopt en is NDS ook afhankelijk van bereidwilligheid van derden.”

KERNTEAM

De coöperatie en NDS hebben daarom een kerngroep opgericht om de lopende praktische zaken op te lossen, maar ook om van gedachten te kunnen wisselen over de invulling van de toekomst voor de DA-ondernemers bij NDS. De samenstelling van dit kernteam maakten NDS en de coöperatie gisteren bekend: het bestaat uit Castelijns, Rodenburg en Van der Heijden, daarnaast uit de ondernemers Jeroen de Bruin, Angelique Jonker en Gerben Boogaard. Het team wordt bijgestaan door de adviseurs Dick van Woudenberg en Richard Manuel. De komende weken komt het kernteam op frequente basis bij elkaar en zal het de DA-ondernemers middels nieuwsbrieven via NDS op de hoogte houden van hun voortgang.