Crest Groep heft zichzelf op

Ten tijde van het 25-jarige jubileum in 2006 bestond de Crest Groep uit circa 40 winkels, verdeeld over een twintigtal ondernemers. Op dit moment gaat het om zestien winkels, verdeeld onder circa vier ondernemers. Dat er iets moest gebeuren was dus wel duidelijk, en de stap die nu gezet is, ligt ook in de lijn der verwachtingen.

_x000D_
_x000D_

“Hoe kleiner de groep, hoe moeilijker het is om de folders gevuld te krijgen. Voor dit jaar hebben we alles zelf gevuld, maar dat kostte erg veel moeite want leveranciers zien je bijna niet meer staan”, zegt voorzitter van de Crest Groep Paul Visser. “Daarnaast moet je de werkzaamheden die je als club zelf wilt uitvoeren, nu verdelen onder vier mensen. Dat gaat ten koste van je winkels, dus we moesten daarin keuzes maken. En dan zeg je logischerwijs: in dat geval gaan de winkels voor.”

_x000D_
_x000D_

 

_x000D_
_x000D_

NDS

_x000D_
_x000D_

De samenwerking tussen (voorheen) FACO is al zo oud als de Crest Groep bestaat, vertelt Crest office manager Julie van Vliet: “De Crest groep maakte al sinds jaar en dag gebruik van de distributie van FACO in Diemen. En we hebben samen met FACO het huismerk Idyl ontwikkeld. Oorspronkelijk hadden wij ons hoofdkantoor in Uithoorn waar we onze werkzaamheden uitvoerden, maar vier jaar geleden is besloten om dat ook over te hevelen naar Diemen. Maar we deden nog veel zelf, zoals de folders ontwikkelen. Nu zal NDS (Nederlandse Drogisterij Service) onze werkzaamheden overnemen en wordt ons servicekantoor in Diemen opgeheven.”

_x000D_
_x000D_

Dit wordt bevestigd door Arjan van der Lingen van DA/D.I.O.: “We waren voor de meeste Crestleden al de primaire groothandel en hadden een aparte hal voor de foldering en acties van de Crest Groep, met een eigen proces. Vanaf 1 januari zal NDS (Nederlandse Drogisterij Service) de Crest-leden, vooral op het gebied van logistiek en marketing, volop gaan ondersteunen. En zal de volledige distributie worden opgenomen in het DC van DA/D.I.O. in Zwolle.”

_x000D_
_x000D_

 

_x000D_
_x000D_

Niet onder DA

_x000D_
_x000D_

Het betekent ook dat de Crest groep in 2018 niet langer een eigen folder uitbrengt. “Klopt”, zegt Visser. “ook dat gaat DA/D.I.O. voor ons doen.”

_x000D_
_x000D_

Afgesproken is dat de winkels niet onder DA-vlag zullen vallen. “We behouden onze eigen naam op de pui, want in onze winkelomgevingen betekenen die namen iets”, zegt Visser. “Natuurlijk is er wel over gesproken om de winkels onder de DA-formule te brengen, maar voorlopig zal dat niet gebeuren. Wij willen onze eigen individuele identiteit behouden in ons marktgebied.”

_x000D_
_x000D_

Ook Van der Lingen vindt overstap naar DA “op dit moment echt een stap te ver. Wat er op termijn gebeurt, dat weten we nog niet.”

_x000D_
_x000D_

 

_x000D_
_x000D_

Overbodig

_x000D_
_x000D_

De intensivering van de samenwerking heeft uiteindelijk een ingrijpende conclusie, vertelt Visser. “Op het moment dat al onze werkzaamheden door DA/D.I.O. worden uitgevoerd, is je servicekantoor overbodig. En dat betekent dat de Crest groep als formele organisatie ophoudt te bestaan. Natuurlijk blijven wij als ondernemers met elkaar verbonden, maar niet langer onder de vlag van Crest.

_x000D_
_x000D_

Van der Lingen wijst erop dat ook dit weer een stap is naar verdere consolidatie onder de zelfstandige drogisten. “Ik vind het heel sterk dat de Crest Groep zelfstandig deze beslissing genomen heeft, en dat we met wederzijds respect samenwerken. Op deze manier zetten we samen vol overtuiging de stap naar een gezamenlijke toekomst. We hebben er alle vertrouwen in dat intensievere samenwerking de juiste en logische stap is voor een gezonde toekomst voor de zelfstandige drogisten.”

_x000D_