Awards 2023: solide winnaars én verrassingen

Bij de uitreiking van de KOMETEN, METEOREN en NOVA Awards stonden dit jaar zowel solide winnaars op het podium, die we al meerdere jaren mogen verwelkomen, maar ook zagen we nieuwe gezichten. En dan was er de live verkiezing voor de NOVA Award.

Aan het slot van de KNDB-dag, die plaatsvond in Antropia in Driebergen-Zeist, reikte who-cares de awards uit voor de beste introducties van 2022, de snelstgroeiende merken van afgelopen jaar én werd bekendgemaakt welke introductie naar mening van de Nederlandse drogisten het beste was.

Uit de marktcijfers van Circana, dat voor de ranking van de awards de drogisterijmarkt en supermarkten scant op omzet en afzetgegevens, kwamen een paar solide winnaars naar voren.

KOMETEN

In de categorie voor snelstgroeiende merken blijft PK Benelux sinds jaar en dag groeien en ging het met twee KOMEET awards naar huis voor de nummer 1 positie in omzet en positie 2 in afzet. Een even sterke performance had het merk Strepsils van Reckitt Benckiser Healthcare: dat stond nummer 1 in afzet en nummer 2 in omzet. Dat werd ook beloond met 2 KOMEET Awards. Verder kreeg het merk Otrivin van GSK Consumer Healthcare twee KOMEET Awards voor de nummer 3 positie in zowel omzet als afzet.

METEOREN

In de categorie voor beste introducties bleek Bronchostop max 8in1 vloeibaar de sterkste, en ging producent Perrigo Nederland met 2 nummer 1 METEOOR Awards naar huis.

Direct daarop volgde Natterman Direct Alle Hoest Vloeibaar 120ml, dat in omzet de nummer 2 positie behaalde en in afzet positie 3. Dus ook producent Imgroma/Vemedia ging met twee METEOOR Awards aan de haal.

Voor PK Benelux was er een METEOOR Award voor Lucovitaal Magnesium 400mg Citraat Bruistablet, dat de nummer 2 positie in afzet behaalde.

In deze categorie arriveerde ook een volledige nieuweling: Dayes scoorde een nummer 3 positie met Clairivo zwangerschapstest Early in omzet, en kreeg daarvoor een METEOOR Award.

NOVA

Aan het slot van de avond werd ook de NOVA Award uitgereikt. Deze award kwam tot stand op basis van drie stemrondes waaraan lezers van who-cares, leden van de KNDB en de aanwezigen tijdens de KNDB-dag konden deelnemen. Het was een krappe race wie de winnaar zou zijn, met eervolle vermeldingen voor Mycosan Anti-schimmel kalknagel vloeibaar en Carelastin Azelastine neusspray, maar de uiteindelijke winnaar bleek A. Vogel Famosan Overgang!

KNDB

De awards-uitreiking vond plaats in de gezellige en informele ambiance van de KNDB-dag, waarbij alle producenten die tot de top 25 behoorden met bestverkochte introducties en snelstlopende merken konden netwerken met een keur van de leden van de KNDB. De mix bleek heel succesvol. Onder de aanwezigen waren ook leveranciers die met een certificaat naar huis gingen voor hun uitstekende score van het afgelopen jaar, waaronder MAE Pharma, Essity, Serrix Consumer Health en Remark Groep.

U kunt meer over de uitreiking en de KNDB-dag lezen in volgende persberichten; houdt u daarvoor de website van who-cares in de gaten!