Volgens het nieuws dat het ANP daarover naar buiten bracht, kwamen er bij een speciaal overheidsmeldpunt in 2022 over maar liefst 2702 medicijnen waarschuwingen binnen over dreigende leveringsproblemen.

Autoriteit bezorgd over dreigend medicijntekort

In 2022 zouden farmaceutische bedrijven veel vaker dan een jaar eerder melding hebben gemaakt van te verwachten leveringsproblemen. Fabrikanten, groothandels en apothekers zouden bovendien vaker toestemming hebben gekregen om een alternatief medicijn uit het buitenland te halen zodat tekorten werden vermeden, zo bracht de medicijnautoriteit CBG naar buiten. Voorzitter Ton de Boer noemde dit zorgwekkend.

Dreigende leveringsproblemen

Volgens het nieuws dat het ANP daarover naar buiten bracht, kwamen er bij een speciaal overheidsmeldpunt in 2022 over maar liefst 2702 medicijnen waarschuwingen binnen over dreigende leveringsproblemen. Dat was maar liefst de helft meer dan in 2021. De oplossing werd in de meeste gevallen gevonden in de vorm van alternatieve middelen. Zes keer lukte dat niet en kon gesproken worden over ernstige tekorten.

“Ondanks het feit dat er voor veel leveringsproblemen oplossingen worden gevonden, zien we ook dat apothekers, artsen en patiënten last ondervinden van de daadwerkelijke tekorten”, aldus CBG-voorzitter De Boer in een verklaring.

Bron: ANP