Albert Heijn stoot Kruidvat van de troon

Sinds de publicatie van de Top 100 door Locatus – marktleider op het gebied van retailinformatie in de Benelux – in 2016 heeft Kruidvat niet langer de koppositie als de winkelketen met de meeste verkooppunten (vkp). In 2023 zijn 45 filialen van Jan Linders onder de vlag van Albert Heijn verdergegaan, waardoor Albert Heijn de eerste winkelketen in Nederland is met meer dan 1.000 filialen. Hoewel Albert Heijn altijd al de grootste was in winkelvloeroppervlakte (WVO), heeft het bedrijf met 1.005 filialen nu ook de toppositie bereikt als het gaat om het aantal panden in Nederland.

Verschuivingen in het landschap

De consolidatie in het supermarktlandschap zorgt voor diverse verschuivingen in de Top 100. Winkelketen Plus is de enige stijger binnen de top 10 van WVO. Door de ombouw van Coop-filialen naar Plus-filialen is Plus van positie 10 naar positie 8 gestegen. De ombouw van Coop naar Plus-filialen is echter nog niet afgerond. Als alle resterende Coop-filialen ook Plus-filialen worden, zal Plus volgend jaar de top 5 binnenkomen. Het is dan ook geen verrassing dat Coop (vkp) en Jan Linders (WVO) zijn verdwenen uit de Top 100.

Verwachtingen

Supermarkten domineren de WVO top 10 en zullen naar verwachting hun positie versterken door de uitbreiding van Plus-filialen. Supermarktketens bezetten plek 1, 2, 5, 7 en 8 binnen de top 10, terwijl de overige posities worden ingenomen door Intratuin, Hema en drie bouwmarktketens. Afgezien van de twee plekken stijging van Plus, blijft de top 10 verder onveranderd.

Bron: Locatus