Agressie in apotheken stijgt door medicijntekorten

De Arbeidsinspectie begint in september met inspecties in apotheken om agressie te beoordelen. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) beweert echter dat medicijntekorten de hoofdoorzaak zijn van toenemende agressie.

Taco van Witsen, een 56-jarige apotheker met drie vestigingen in Amsterdam, meldt dat agressie in zijn apotheken is gestegen. Hijzelf is bedreigd, zijn assistenten zijn vaak beledigd, en mensen gooien medicijndoosjes en serviesgoed door de apotheek. Dit heeft geleid tot medewerkers die hun baan verlaten, wat volgens hem niet de reden was waarom ze in de farmacie begonnen zijn.

Uit eerder onderzoek van KNMP en NOS bleek dat 40% van de apothekers wekelijks met agressie te maken heeft, waarvan 20% dagelijks. In het afgelopen halfjaar is dit volgens KNMP verder toegenomen.

Voorraadtekorten

De agressie begint meestal wanneer patiënten horen dat hun medicijnen niet op voorraad zijn. In 2023 zijn er al 1179 geneesmiddelentekorten, vergeleken met 1514 in heel 2022. KNMP-voorzitter Aris Prins waarschuwt voor een mogelijk nieuw record aan het einde van het jaar, wat kan leiden tot nog meer boze patiënten in apotheken.

Vergoedingen

Een andere oorzaak van agressie is het stopzetten van vergoedingen voor bepaalde geneesmiddelen vanuit de basisverzekering. Dit leidt tot frustraties die apotheekassistenten moeten opvangen, hoewel zij niet verantwoordelijk zijn voor deze beslissingen.

Volgens Prins begrijpen patiënten vaak dat het niet de schuld van de apotheker is, maar ze hebben geen andere optie en voelen zich onbegrepen, wat zich uit in agressie aan de balie van de apotheek.

Bron: De Telegraaf