Dit voorjaar voerde Locatus in 32 Europese steden weer een grootschalige winkelpassantentelling uit. Van Amsterdam tot Athene, van Milaan tot Manchester. In grote toeristensteden blijken de aantallen soms wel verdubbeld te zijn, in minder toeristische steden is de groei minder. In ieder geval komt Amsterdam niet in de top 10 van Europese steden voor.
De passantenaantallen geven inzicht in de aantrekkingskracht en levendigheid van winkelgebieden in Europese steden, na de stille jaren van de pandemie en de veranderende winkelgewoonten van consumenten, stelt GertJan Slob van onderzoeksbureau Locatus. “Veel van de steden waar we dit voorjaar telden, kwamen ook al aan bod tijdens de metingen in het najaar van 2021. Als we deze periodes met elkaar vergelijken zijn de verschillen groot, in sommige gebieden zijn de aantallen zelfs verdubbeld. Tegelijkertijd zien we dat de groei aanzienlijk beperkter is in minder toeristische steden, zoals Düsseldorf en Keulen.”
Marienplatz München het drukst
“Uit de resultaten van de onderzochte steden kwam München naar voren als de drukste stad, met name bij het telpunt op de Marienplatz. Hier telden we meer dan 127.800 passanten. Na München volgt Frankfurt, waar we op Zeil eveneens zeer hoge aantallen constateerden.”
Opvallend: beide zijn brede voetgangersgebieden. In steden als Londen en Parijs ligt dit anders.
“Het drukste punt in Londen is Oxford Street ter hoogte van metrostation Oxford Circus. Aan de zuidzijde telden we 86.000 passanten, aan de noordzijde 44.000. Met in totaal 130.000 passanten scoort Oxford Street technisch gezien het hoogste, maar we beschouwen deze zijden als afzonderlijke telpunten, omdat een oversteek niet direct of vanzelfsprekend is.
Voor de Benelux zien we dat de Nieuwstraat in Brussel op plek 7 komt. De Nieuwendijk in Amsterdam komt pas op plek 19 van de 32 onderzochte steden, nog na Parijs, Hamburg, Dublin, Praag, Athene, Düsseldorf, Birmingham en Rome.”