Als er sprake is van een calamiteit in de winkel wil je dat alle medewerkers direct goed kunnen handelen. Dat ze weten hoe te handelen, waar de materialen of noodnummers te vinden zijn of hoe geëvacueerd moet worden. De KNDB heeft 4 november uitgeroepen tot de Dag van de BHV, met een online tool die BHV eenvoudig en betaalbaar houdt.
Medewerkers moeten minimaal bijstand kunnen verlenen in onderstaande situaties:
* het verlenen van eerste hulp bij ongevallen;
* het beperken en het bestrijden van brand en het beperken van de gevolgen van ongevallen;
* het in noodsituaties alarmeren en evacueren van alle werknemers en andere personen in het bedrijf.
BHV start met het opstellen van een BHV-plan, zegt de KNDB: “Daarin staat de plattegrond van uw bedrijf en de locatie van bhv-hulpmiddelen zoals brandblusser, EHBO-doos etc. Ook is in het BHV-plan de verzamellocatie bij evacuatie opgenomen. Als ondernemer dien je alle werknemers te hebben geïnformeerd over bedrijfshulpverlening en het BHV-plan in uw zaak.”
De KNDB biedt al jaren de online BHV-tool van Help123 aan de leden aan. Dit is een online BHV-cursus van zo’n 20 minuten voor € 7,50 per persoon, die voldoet aan wetgeving.
Ervaring met online tool
“Wij vroegen Robert Bourquin van DA Drogisterij Bourquin in Wezep en Wijhe, naar zijn ervaringen met deze online BHV-tool van Help123, hoe lang hij het gebruikt en waardoor hij getriggerd werd.
‘Ik maak pas sinds begin 2024 gebruik van deze online BHV-tool. Na het lezen van een KNDB Nieuwsbrief ben ik me erin gaan verdiepen via de KNDB-site – waar trouwens tal van goede tips op staan. Aanmelding is eenvoudig. Het begint met het maken van een BHV-plan: het in kaart brengen waar welke veiligheidsmiddelen zich in de winkel bevinden, hoe je bepaalde zaken intern georganiseerd hebt en waar noodnummers te vinden zijn. Maar ook weten waar de dichtstbijzijnde AED hangt. Die start kost misschien de meeste tijd maar dan heb ik het nog steeds maar over een uurtje of zo. Daarna kun je direct zelf starten met je BHV-opleiding en kun je ook je medewerkers opgeven om de cursus te doen. Het is zo’n moment dat iedereen zich realiseert: oh ja, zo hebben we het geregeld.’
Waarom via deze online BHV-tool?
‘Als je de boel administratief voor elkaar wilt hebben, is deze online BHV-cursus ideaal: het kost weinig tijd en bovenal weinig geld. In 20 minuten kan iedere medewerker de cursus doorlopen. Voor € 7,50 per persoon. Voor dat geld laat je het hele team de cursus doen. Is iedereen weer opgefrist.
Voorheen volgde ik jaarlijks de BHV-cursus fysiek. Ik heb de mazzel dat deze lokaal bij mij op het dorp wordt georganiseerd. Met collega-ondernemers kun je het nuttige met het aangename combineren. Fysiek is natuurlijk zinvol, maar elk jaar diezelfde pop reanimeren en hetzelfde brandje blussen heb je op enig moment ook wel gezien. Zo’n online tool is prima voor de komende jaren. Misschien dat ik over een paar jaar weer eens een fysieke cursus ga doen.’
Nike procedure
‘Voor het evacuatieplan passen wij de Nike-procedure toe: gympen aan en rennen. Met zoveel deo’s en andere spuitbussen in de winkel kun je in geval van brand maar 1 advies geven: ren naar buiten want ontploffingsgevaar is dan echt dichtbij.’
Wat zeg je tegen je collega’s wat betreft deze BHV-tool?
‘Doen! Direct regelen. Eenvoudig, snel en tegen minimale kosten. Geen gedoe meer dat je medewerkers een hele dag kwijt bent, plus een paar honderd euro. Dit is een mooi jaarlijks opfrismoment’.”
Op de KNDB-site meer info of maak direct eenvoudig een account aan via Help123 en kies voor drogisterijbranche.
Fotobijschrift: Robert Bourquin ‘blust een brandje’