Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum van het UMC Utrecht meldt dat tieners de laatste twee jaar vaker in het ziekenhuis belanden vanwege een overdosis, vooral door het gebruik van paracetamol. Als ouder vraag je je misschien af of je de pijnstillers achter slot en grendel moet bewaren. Volgens het centrum is het echter belangrijker om te focussen op het signaleren van eventuele problemen bij je kind.
Sinds 2021 is er een stijging van het aantal meldingen van jongeren in de leeftijd van 13 tot 18 jaar die een overdosis hebben genomen. Tot die tijd lag het aantal meldingen tussen de 1000 en 1150 per jaar, maar in 2021 waren het er 1512 en in 2022 1439. De oorzaak van deze stijging is onduidelijk volgens intensivist-toxicoloog Dylan de Lange. Het lijkt erop dat veel van deze overdoseringen een impulsieve daad zijn, waarbij tieners naar beschikbare middelen grijpen, zoals pijnstillers of ADHD-medicatie.
Leverschade
Deze impulsieve handelingen kunnen ernstige gevolgen hebben, zoals leverschade en zelfs fatale aflopen. Het afbreken van paracetamol in de lever wordt bemoeilijkt bij overdosering, waardoor giftige bijproducten ontstaan.
Als ouder wordt aangeraden om het gesprek aan te gaan met je kind en te signaleren of er iets aan de hand is. Verstoppen van medicatie heeft volgens kinder- en jeugdpsychiater Bas Oude Ophuis weinig nut. Het is belangrijk om te achterhalen wat er speelt bij je kind, zoals pesten op school of op sociale media, voordat ze tot zo’n overdosis komen.
Bron: RTL Nieuws