Bij mooi weer in Nederland of tijdens een zonovergoten vakantie in het buitenland is het belangrijk om te zorgen dat we onze huid goed beschermen. Daarvoor is een goede zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor nodig. Onderzoek wijst echter uit dat bijna iedereen verkeerd smeert.
Een dag in de zon brengt bepaalde risico’s met zich mee. De meesten van ons kennen wel het gevoel om eruit te zien als een kreeft en de pijnlijke, trekkende sensatie van een verbrande huid. Maar de gevaren reiken verder dan dat: als je niet goed smeert, loop je het risico op vroegtijdige huidveroudering en zelfs huidkanker. Het is dus van vitaal belang om jezelf goed te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Zonnebrandcrème beschermt tegen zowel UVA- als UVB-stralen en vermindert het risico op zonnebrand en huidbeschadiging.
Ondanks dat we allemaal wel weten hoe belangrijk zonnebrandcrème is, smeren bijna alle mensen het verkeerd, waardoor de crème minder effectief werkt en onze huid onbeschermd blijft. Hier volgen de meest voorkomende fouten en hoe je ze kunt vermijden.
Niet vaak genoeg insmeren
Veel mensen smeren altijd factor 50 op om zichzelf goed te beschermen. Op zich is daar niets mis mee, maar het geeft vaak een vals gevoel van veiligheid. Door een hoge SPF te gebruiken, blijven mensen vaak langer in de zon zonder opnieuw aan te brengen, terwijl dat juist nodig is om de huid optimaal te beschermen tegen schadelijke straling. De hoeveelheid en frequentie van het aanbrengen zijn belangrijker dan de SPF. In feite kan een lotion met SPF 15 die royaal en vaak wordt aangebracht, je beter beschermen dan een lotion met SPF 50+ die slechts één keer in acht uur wordt aangebracht. Desondanks wordt altijd aangeraden minimaal factor 30 te gebruiken.
Niet dik genoeg insmeren
Een veelvoorkomende fout is te weinig zonnebrandcrème aanbrengen. Experts raden aan om minimaal een theelepel (ongeveer 5 milliliter) zonnebrandcrème voor je gezicht te gebruiken en minimaal twee eetlepels (ongeveer 30 milliliter) voor je lichaam. Met een gemiddelde fles van 200 milliliter kun je dus ongeveer vijf keer smeren. Wees niet zuinig bij het aanbrengen en zorg ervoor dat je alle blootgestelde delen van je huid gelijkmatig bedekt.
Te laat insmeren
Breng zonnebrandcrème aan 15 tot 30 minuten vóór blootstelling aan de zon. Dit geeft de crème voldoende tijd om in de huid te trekken en een beschermende laag te vormen. Vergeet niet dat één laag niet de hele dag meegaat: breng elke twee uur opnieuw crème aan zolang je blootgesteld bent aan de zon. Na het zwemmen, zweten of afdrogen met een handdoek, moet je ook een nieuwe laag aanbrengen, zelfs als je zonnebrandcrème waterbestendig is. Kies bij voorkeur een zonnebrandcrème zonder schadelijke stoffen, niet alleen voor jezelf maar ook voor het milieu en met name het zeeleven. Merken zoals Naïf, Biosolis en Lush bevatten geen nanodeeltjes en parabenen.
Gevoelige plekken vergeten in te smeren
Vergeet nooit je oren en lippen in te smeren als je ooit verbrand bent op die plekken. Naast je oren en lippen worden ook je nek, voeten en gevoelige plekken zoals de bikinilijn, oksels, billen en knieholtes vaak overgeslagen, terwijl ze vaak worden blootgesteld aan de zon. Deze plekken verdienen dezelfde aandacht en bescherming als de rest van je huid. Gebruik lippenbalsem met SPF en breng een dunne laag zonnebrandcrème aan op je oren, nek en voeten. Bovendien biedt iemand anders zonnebrandcrème op je rug aanbrengen een aanzienlijk betere bescherming dan wanneer je het zelf doet!
Niet insmeren tijdens bewolkte dagen
Ook al zijn er wolken, laat je niet misleiden als het gaat om zonbescherming. Zelfs op bewolkte dagen kunnen schadelijke zonnestralen je huid bereiken. Het is daarom cruciaal om ook tijdens bewolkte dagen zonnebrandcrème te gebruiken om jezelf te beschermen.
Niet letten op de houdbaarheidsdatum
Zonnebrandcrème heeft een houdbaarheidsdatum en verliest na verloop van tijd zijn doeltreffendheid. Verouderde zonnebrandcrème kan zelfs als olie op je huid werken, waardoor je sneller kunt verbranden. Controleer regelmatig de houdbaarheidsdatum op de verpakking en vervang oude flessen.
Naast het gebruik van zonnebrandcrème is het belangrijk om het te zien als een aanvulling op andere zonbeschermingsmaatregelen, zoals het zoeken van schaduw en het dragen van hoeden, zonnebrillen en kleding met UPF. Zonnebrandcrème vormt eigenlijk een tweede verdedigingslinie, nadat je al de zon zoveel mogelijk hebt vermeden..
Bron: Columbus Travel