Alleen Eerste Kamer kan Veegwet nog tegenhouden

Drogisterijen en apothekers waren er al bang voor: op dinsdag 31 januari 2023 nam de Tweede Kamer de Veegwet aan, met daarin de kwestie over de IPad-drogist. De enige drempel vormt nu nog de Eerste Kamer.

Ondanks een grote minderheid met stevige bezwaren en een amendement van Joba van den Berg van het CDA, met de latere toevoeging samen met Maarten Hijink (SP), is het toch zover gekomen: de zogeheten Veegwet is door de Tweede Kamer aangenomen. Daarmee ging een meerderheid van de Tweede Kamer ook voorbij aan de vele bezwaren van zorginstanties en consumenten- en patiëntenvertegenwoordigers. De wetgeving zal echter nog door de Eerste Kamer aangenomen of verworpen moeten worden.

Overal te koop

Het waren de supermarkten die om deze wetswijziging hadden gevraagd. Adviezen over pillen en poeders zouden volgens hen ook met behulp van een iPad aan de klant worden gegeven.

Zoals bekend vrezen drogisterijen en apothekers dat medicijnen na deze wetswijziging overal voor het grijpen komen te liggen. “Het is voor de supermarkten puur een kwestie van geld besparen, om geen opgeleide drogist meer in huis te hoeven hebben. Als de wet aangepast wordt, kan iedereen straks een iPad neerleggen en pillen gaan verkopen. De bouwmarkt, tankstations en de Action”, zegt directeur Jos Jongstra van de koepel van drogisterijen CBD.

Laagdrempeliger?

Ook laat de door de Tweede Kamer aangenomen wetswijzigingnog veel vragen open. De komende tijd zal het CBD eraan werken om meer duidelijkheid te krijgen. Alles zal bovendien afhangen van de beslissing die de Eerste kamer uiteindelijk zal nemen. Zou de wetswijziging daadwerkelijk doorgang vinden, dan kunnen mensen dus te maken krijgen met een beeldscherm in plaats van een opgeleide drogist. “Hoe makkelijker medicijnen overal en nergens verkocht mogen worden, hoe hoger de risico’s zijn”, zegt voorzitter Aris Prins van apothekerskoepel KNMP.

Supermarkten verwachten dat klanten een beeldscherm juist als laagdrempeliger ervaren dan een servicemedewerker om medische vragen aan te stellen. Daar zijn drogisterijen het niet mee eens. “Niemand bespreekt in een gangpad van de supermarkt zijn winderigheid via een iPad”, aldus Jongstra van de CBD.

Breedgedragen bezwaren

Tal van organisaties hebben duidelijk hun zorgen geuit over het breder beschikbaar maken van UAD-geneesmiddelen: de Consumentenbond, Federatie van Nederlandse Trombosediensten, Harteraad, apothekersorganisatie KNMP, verloskundigenorganisatie KNOV, huisartsenorganisaties LHV en NHG, Maag Lever Darm Stichting, Nederlandse Vereniging van Ziekenhuis Apothekers, Nederlandse Internisten Vereniging, Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen, Nierpatiënten Vereniging Nederland, Nierstichting en Trombosestichting, Instituut Verantwoord Medicijngebruik IVM, tien hoogleraren Farmacie onder leiding van professor Marcel Bouvy, professor Marcel Levi, hoogleraar bestuursrecht professor Herman Bröring en 113-zelfmoordpreventie.