In de week van 21-25 september wordt extra aandacht besteed aan de RI&E. Ook door partijen zoals het ministerie van SZW en brancheorganisatie KNDB.
_x000D_
_x000D_
De Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E) helpt ondernemers op een gestructureerde manier de risico’s van hun bedrijfsvoering op een rijtje te zetten en een plan van aanpak te maken om maatregelen te nemen om gezond en veilig te werken. Voor de drogisterijbranche heeft de Koninklijke Nederlandse Drogisten Bond (KNDB) de taak op zich genomen deze te ontwikkelen en bij te houden. Met als heuglijke accolade dat de erkenning door de overheid van de branche-RI&E van de KNDB weer verlengd is met 3 jaar, tot 7 mei 2023.
_x000D_
_x000D_
Bedrijven met maximaal 25 werknemers die gebruikmaken van dit erkende RI&E-instrument zijn vrijgesteld van de wettelijk verplichte toetsing door een gecertificeerde arbodienst of arbo-kerndeskundige. “Zo’n toets kost al snel EUR 500 per winkel, dus dat geld kan de ondernemer mooi besparen”, aldus secretaris van de KNDB Nicole Hoetjes.
_x000D_
_x000D_
_x000D_
_x000D_
Wake-up call
_x000D_
_x000D_
De KNDB verzorgt al jaren – samen met de vakbond – een erkend branche RI&E-instrument. Dit instrument is afgestemd op de veel voorkomende risico’s per branche. Wat is, als het gaat om gezondheidsrisico’s, een specifiek hot item voor de drogisterijbranche?
_x000D_
_x000D_
Hoetjes zegt dat zaken als BHV (bedrijfshulpverlening) bespreken met personeel, werkvloeren ruim houden, EHBO-trommel aanwezig (en regelmatig op inhoud gecheckt) en aandacht voor veiligheid van werknemers en bezoekers punten van zorg zijn. “Zie het als een instrument waardoor je wake-up call krijgt met een hoog ‘oh ja’ gehalte.”
_x000D_
_x000D_
Heeft COVID-19 nog geleid tot bijvoorbeeld strengere hygiënerichtlijnen binnen de RI&E?
_x000D_
_x000D_
“Niet echt, want de nieuwe RI&E werd vlak voor de coronacrisis aangepast. Hygiëne is een vast onderdeel in de arbowetgeving, en ook in de RI&E. Want in een drogisterij komen, meer dan elders, mensen binnen met hun klachten: koorts, een druppel aan de neus. En dat doen ze al honderd jaar, dus dat is geen probleem. Hygiëne was altijd al belangrijk, dingen als handen wassen en zo. Het nieuwe is dat mensen nu afstand moeten houden. Dat was nooit eerder een issue.”
_x000D_
_x000D_
_x000D_
_x000D_
Erkend instrument
_x000D_
_x000D_
Een goede RI&E is volgens de KNDB ook het ideale instrument om de risico’s op verzuim preventief aan te pakken. “Volg je de handvatten en activiteiten uit je inventarisatie, dan heb je absoluut de juiste tool in handen om je verzuimpercentage terug te dringen.”
_x000D_
_x000D_
De KNDB wijst erop dat de werkgever verantwoordelijk is voor het opstellen en uitvoeren van de RI&E én het plan van aanpak. Meestal is het uitvoeren ervan toegewezen aan de preventiemedewerker, soms is dat de werkgever zelf.
_x000D_
_x000D_
“Door gebruik te maken van ons erkende RI&E-instrument weet je als ondernemer dat je geen risico’s over het hoofd ziet en niet wordt lastig gevallen met vragen over irrelevante onderwerpen. Dit maakt het opstellen van een RI&E een stuk gemakkelijker.”
_x000D_
_x000D_
De geldigheid van de RI&E is niet officieel vastgelegd., zegt Hoetjes: “De ondernemer moet zijn RI&E zelf actueel houden. Na een grote verbouwing is het raadzaam de RI&E opnieuw uit te voeren. Maar als er feitelijk niets aan het pand wijzigt, dan kan de RI&E jaren mee. Check bijv. wel met regelmaat of opstapjes, trapjes en andere hulpmiddelen nog veilig zijn. Want je hebt liever niet dat je medewerkster van een krom krukje valt.”
_x000D_
_x000D_
_x000D_
_x000D_
Wettelijke plicht
_x000D_
_x000D_
Het uitvoeren van de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) is wettelijk verplicht wanneer je medewerkers samen meer dan 40 uur werk per week werken. Wanneer de inspectie SZW langskomt, of erger nog: wanneer er een bedrijfsongeval plaatsvindt, en je kunt geen RI&E overleggen, dan krijg je een boete of zelfs een proces-verbaal opgelegd. Bovendien stelt de verzekeraar voor de loondoorbetalingsverzekering bij ziekte een RI&E als voorwaarde.
_x000D_
_x000D_
Heb je wel medewerkers in dienst, maar werken zij gezamenlijk minder dan 40 uur per week? Dan hoef je alleen een verkorte inventarisatie op te stellen, de zogenaamde Checklist Gezondheidsrisico’s.
_x000D_
_x000D_
De aandacht in september is bedoeld om ondernemers in beweging te krijgen, zegt Hoetjes: “velen vinden ’t allemaal gedoe, want ze hebben al genoeg aan hun hoofd. Maar door er een uurtje tijd aan te besteden, kun je voorkomen dat mensen ziek worden of op het werk een ongeval krijgen. Een uurtje werkt kan veel sores voorkomen.”
_x000D_
_x000D_
_x000D_
_x000D_
Het erkende RI&E instrument van de KNDB vind je HIER>>
_x000D_