In de tweet, die vergezeld gaat met een foto van de gewraakte gaper boven de pui van drogisterij Het Heertje in Amsterdam, merkt columniste Sylvia Witteman op: ‘verbazend dat dit nog hier hangt midden in Amsterdam’. De tweet was aanleiding voor activisten om de gaper als een symbool van racisme te bestempelen en te dreigen met actie.
Ondernemer Harry Piet, niet eigenaar van de betreffende gaper, maar wel uitbater van de eronder gevestigde drogisterij, zag al snel wat het gevolg ervan was.
“De tweet was de aanleiding voor veel negatieve reacties”, zegt hij. “Voor die tijd was er op deze wijze al heel lang geen negatieve aandacht. Maar wellicht was hij op een later moment toch gesneuveld in de beeldenstorm. Het beeld is een replica, die door een kunstenaar is gemaakt; wij, de straat en de buurt waren echt blij dat hij vorig jaar eindelijk weer terug was. Vervelend hoe de polarisatie werkt en hoe extreme groeperingen, maar ook bekende Nederlanders, de discussie hebben gegijzeld. De intenties van het grootste deel van Nederland om humanistisch en empatisch tot meer begrip te komen, wordt hierdoor teniet gedaan.”
Piet had er intussen wel een oplossing voor, zegt hij: “In Haarlem, bij drogist Van der Pigge, hebben ze de gaper vorig jaar blauw geverfd, want ‘dat is de kleur van een zieke’. Ik heb nu het plan om hem eventueel in regenboogkleuren te laten terugkomen – of roze, daar zijn we nog niet over uit. Dan wordt het een symbool van deze rare tijd. Lelijk, maar beter dan niets.”
De eigenaar van de gaper denk er echter anders over, en heeft besloten hem vrijdag weg te laten halen. Witteman heeft inmiddels in mails aan Piet en op Twitter laten weten dat deze hele ophef haar bedoeling niet is geweest.