Als het zo doorgaat en er niks veranderd wordt aan de kantooromgeving, dan ziet het er slecht uit voor de toekomstige kantoormedewerker. De helft van de kantoormedewerkers heeft weleens lichamelijke klachten door het werk, zoals last van de rug en schouders, een stijve nek, hoofdpijn of vermoeide ogen. Dit blijkt uit onderzoek van Fellowes, een bedrijf dat streeft naar verbetering van werkomgevingen, in samenwerking met Britse wetenschappers. Zij maakten een wassen beeld, genaamd Emma, dat een representatie geeft van hoe de kantoormedewerkers er over twintig jaar uitzien. En dit ziet er niet goed uit: Emma heeft een bleke huid door kunstmatige licht, een bochel door verkeerd zitten, rode ogen door een slechte luchtkwaliteit en eczeem door veel stress. Ondanks de medische mogelijkheden van vandaag lijkt het erop dat er weer gezondheidsproblemen zullen optreden waarvan we sinds de industriële revolutie geen last meer hebben gehad.
Inactief
Tegenwoordig sterven meer dan drie miljoen mensen per jaar als gevolg van lichamelijke inactiviteit: het is de op vier na grootste oorzaak van sterfte ter wereld – en daarmee twee keer zoveel als sterfte aan obesitas. Dit gedrag kan zorgen voor een verhoogde kans op een hoge bloeddruk, en hart- en vaatziekten.
Ook betekent veel zitten op lange kantoordagen dat de spieren zwakker worden. Dit kan leiden tot klachten, vooral in het midden- en onderlichaam. Ook kun je pijn ervaren in de nek, schouders en rug, door weinig beweging of flexibiliteit in de spieren. In Duitsland heeft maar liefst 80% van de werkende bevolking last van de onderrug, wat ook de belangrijkste reden is om naar de dokter te gaan.
Omstandigheden
Een slechte luchtkwaliteit, zoals het bekende ‘droge lucht’-gevoel van de verwarming, kan leiden tot droge ogen, met soms ontstoken, rode ogen tot gevolg. Slechte luchtkwaliteit kan ook leiden tot hoofdpijn en slechte concentratie.
Veel kantoormedewerkers krijgen weinig daglicht doordat er weinig of geen ramen aanwezig zijn. Ook dat leidt tot vele klachten. Natuurlijk licht stimuleert de stofwisseling, regelt de hormonale balans en het immuunsysteem, en bevordert de aanvulling van cellen. Bovendien kan het ook de ‘interne klok’ van medewerkers negatief beïnvloeden: hierdoor krijgen ze gemiddeld 46 minuten minder slaap dan medewerkers in een gebouw mét genoeg daglicht. Om deze redenen kunnen ze overdag slaperig worden en zich slechter concentreren.
Andere klachten waar kantoormedewerkers die in slechte omstandigheden hun werk moeten doen mee kampen, zijn eczeem, hoge bloedruk en hart- en vaatziekten.
Het is duidelijk dat dat werkende Nederlander nu (en misschien nog meer in de toekomst) hulp zoekt bij het oplossen of verminderen van deze klachten. Hoewel daar in het onderzoek niet nader op wordt ingegaan, kan met name bij eczeem, spierpijn, oogontstekingen, hoofdpijn, vermoeidheid en een slechte concentratie ook zelfzorg een rol spelen. Hat kan dus de moeite waard zijn om de consument nader te vragen naar diens werkomgeving. En Emma? We hopen dat haar opvolgster er over 20 jaar niet nóg slechter uitziet!
Door: Eline Giesbers