De ACM (Autoriteit Consument & Markt) gaat na het zomerreces beslissen of de geplande samenwerking tussen DA en D.I.O., die naar het ernaar uitziet concreet neerkomt op een overname door Holland Pharma/Mosadex van FACO, leidt tot een beperking van de keuzemogelijkheden tot inkoop voor drogisten. In een reactie daarop besloot Dokkumse ondernemer Jan Willem Hamstra zijn collega-ondernemers op te roepen zijn petitie te ondertekenen, die hij binnen afzienbare tijd aan de ACM wil aanbieden.
Intussen heeft branche-analist Salimans zich geschaard achter de visie van Hamstra, en heeft dat onderbouwd met cijfers. Hij somt daarbij op welke keuzemogelijkheden de zelfstandige drogist na de fusie nog heeft:
“De zelfstandige drogist kan, naast een gefuseerd DA en D.I.O., terecht bij groothandel Unipharma (waaronder de formule Drogist Bewust Beter, met meer dan 100 deuren), groothandelaar Vriesia met vier winkelconcepten, groothandelaar Schuttelaar met Gezond & Wel (met meer dan 100 deuren) en bij Etos (met meer dan 250 franchisers). Verder kan men zich als franchiser ook aansluiten bij MOOI, Pour Vous of Douglas: daarmee krijgt men toegang tot depositaire merken, en bij de eerste twee formules kan dat ook als combinatie van parfumerie en drogisterij. Ook kan men bij Hema franchiser worden: dat heeft ook een volledige drogisterij-afdeling.”
Akkoord belangrijk
Verder wijst hij erop dat alleen een ondernemerscombinatie van meer dan 400 deuren het gevecht kan aangaan met de formules van het grootwinkelbedrijf.
“Etos heeft 540 deuren en Kruidvat (in Nederland) 900, terwijl er volgens IMS iets meer dan 800 zelfstandigen zijn. Het gwb kan betere inkoopprijzen en acties/promoties krijgen, beschikt over marketingbudgetten waar zelfstandigen niet aan kunnen tippen én veel leveranciers gunnen introducties de eerste maanden exclusief aan het gwb voordat de zelfstandigen het in huis kunnen halen. Mijns inziens is het dus belangrijk dat de ACM akkoord gaat met het aansluiten van FACO bij de combinatie Mosadex/Holland Pharma/NDS.”
Lees ook: