“Zonder aankopen verdwijnen alle winkels uit ons dorp”

Ingrid, van Lokven de ondernemer achter de Etos in Heeswijk-Dinther, deelt op Facebook haar bezorgdheid en roept op: “Lieve klanten, als jullie blijven kiezen voor online winkelen, lopen alle lokale winkels in ons dorpje gevaar. Deze boodschap deel ik met jullie, het is nog geen alarmsignaal, maar laten we samen de lokale winkels ondersteunen.”

Na maanden van overpeinzing, deelt Ingrid van Lokven openhartig haar gedachten op Facebook: “Hoewel velen beweren de winkels in ons dorp te waarderen, ben ik ongerust. Als mensen toch steeds vaker vanuit hun luie stoel online winkelen in plaats van daadwerkelijk de lokale winkels te bezoeken, maak ik me ernstig zorgen over het voortbestaan van de winkels in ONS dorp.”

Haar boodschap is glashelder. Als trotse eigenaresse van de plaatselijke Etos gedurende zestien jaar, benadrukt Van Lokven dat de winkels in Heeswijk-Dinther niet vanzelf blijven bestaan. Het is van essentieel belang dat klanten blijven kopen. Zonder voldoende omzet zullen uiteindelijk alle winkeldeuren sluiten.

Energie- en loonkosten

Haar drogisterij verkeert momenteel niet in een kritieke situatie. Op Facebook schreef ze: “Het is nog geen noodkreet,” maar haar observatie baart haar wel grote zorgen.

Van Lokven is zich er als franchisenemer van bewust dat ook bij Etos de online verkoop gestaag groeit. Als lokale winkelier biedt dit haar echter weinig voordelen: “We zien het aantal klanten langzaam afnemen. Momenteel gaat het nog goed, maar zo’n situatie kan niet eeuwig voortduren, zeker niet met de toenemende energie- en loonkosten.”

Verantwoordelijk

Als ondernemer voelt ze zich verantwoordelijk voor haar eigen zaak. Daarom is ze voortdurend op zoek naar manieren om te verbeteren en te innoveren. Enkele jaren geleden voegde ze bijvoorbeeld een brillenhoek toe aan de drogisterij. Maar uiteindelijk moeten de klanten ook hun steun blijven bieden. “Anders dreigt er straks niets meer over te blijven om te winkelen in Heeswijk-Dinther.”

Bron: AD