Steeds meer mensen last van chronische vermoeidheid

Langdurige vermoeidheid, zelfs wanneer je meer dan genoeg geslapen hebt? Het blijkt een groeiend probleem onder mensen van wie het immuunsysteem is geactiveerd. Misschien is het een teken dat de energieproducerende mitochondriën in de cellen moeite hebben om het tempo bij te houden.

Artsen maken onderscheid tussen blijvende vermoeidheid, en vermoeidheid die lijkt te komen en te gaan. Het ligt voor de hand om te zeggen: dat zit allemaal tussen de oren. Maar dan zouden deze mensen ook al eerder onder mentale klachten hebben moeten lijden. Sinds ongeveer anderhalf jaar is er een groeiend aantal mensen dat last heeft van blijvende vermoeidheid – die zelfs met veel rusten niet weggaat. Volgens de website tvvtotaal.nl kampen mensen met zowel fysieke als mentale klachten, waaronder als kortademigheid, nervositeit, concentratiestoornissen en neerslachtigheid. Die symptomen kunnen optreden als je afweersysteem hard moet werken.

De oorzaak kan liggen in de afname van de eigen productie van het co-enzym Q10 in de mitochondriën. Daardoor kunnen mensen niet al hun energie inzetten om hun lichaamsfuncties te ondersteunen en fysieke en mentale problemen te boven te komen.

Vooral bij oudere mensen neemt de eigen productie van Q10 af. Maar ook jonge, gezonde mensen kunnen last hebben van een verminderde energieproductie in de mitochondriën. Om die reden hebben Deense wetenschappers besloten nader onderzoek te doen naar het effect van Q10 op een groep mensen met langdurige vermoeidheidsklachten en enkele andere symptomen die met het gebrek aan energie gepaard gaan. Het doel van de studie is te kijken of de vermoeidheidsklachten kunnen worden beïnvloed door de mitochondriën te stimuleren.