Kennis en advies zelfzorggeneesmiddelen: Consument vertrouwt vooral bijsluiter

Uit recent onderzoek door Neprofarm over hoe consumentenen zelf informatie verkrijgen over het gebruik van zelfzorggeneesmiddelen, blijkt de bijsluiter met stip op nummer een te staan.

Onderzoek naar gebruik informatiebronnen zelfzorggeneesmiddelen 

Neprofarm heeft recent door Multiscope onderzoek laten doen naar de informatiebronnen die consumenten raadplegen over het gebruik van zelfzorggeneesmiddelen.

81,5% van de 1132 ondervraagden gebruikt weleens een zelfzorggeneesmiddel. De bijsluiter wordt door de consument als de meest betrouwbare informatiebron voor zelfzorggeneesmiddelen gezien.

En als zelfzorggeneesmiddelen worden gebruikt in combinatie met receptgeneesmiddelen, dan zegt van de 786 respondenten 82,2% weleens informatie op te zoeken of advies te vragen over die combinatie. Zij halen de informatie over dit gecombineerde gebruik wederom met name uit de bijsluiter.

Vergeleken met de resultaten van een soortgelijk onderzoek naar de informatiebronnen die consumenten raadplegen over het gebruik van zelfzorggeneesmiddelen in combinatie met geneesmiddelen op recept, dat het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (Nivel) in 2011 heeft uitgevoerd, is het gebruik van internet duidelijk gestegen. In 2011 gebruikte 46% soms of altijd het internet als informatiebron, in 2022 is dat opgelopen naar 76,9%.

Lees het hele artikel HIER>>