Groenlipmossel meestgebruikte middel bij artrose

Bijna anderhalf miljoen vrouwen en mannen in Nederland hebben last van artrose – en dat worden er steeds meer. De community- en informatiewebsite voor mensen met artrose bewegenzonderpijn.com hield een enquête om te ontdekken hoe hun websitebezoekers omgaan met bewegingspijn.

70 Procent van de deelnemers aan de enquête geeft aan last te hebben van artrose. De gemiddelde leeftijd van de respondenten was 65 jaar en 68 procent van de deelnemers was vrouw. De oudste invuller van deze enquête was 99 jaar oud!

Gebruik

Het blijkt dat groenlipmossel momenteel het meest gebruikt wordt bij symptomen van gewrichtsslijtage. Het percentage is zelfs gestegen van 19 procent in 2018 tot 22 procent in 2020. Het gebruik van glucosamine en CBD-olie daarentegen is de laatste jaren iets afgenomen tot respectievelijk 15 en 5 procent.

65 Procent van de deelnemers kent groenlipmossel; de bekendheid met glucosamine en/of chondroïtine is 68 procent en die van CBD-olie 60 procent. Andere zelfzorgmiddelen die geadviseerd worden bij artrose scoren aanzienlijk lager. Zo worden MSM en collageen slechts door 6 en 4 procent van de deelnemers gebruikt. Op de vraag ‘gebruikt u nog andere producten voor de gewrichten’ gaven opvallend veel mensen ‘magnesium’ aan.