‘Gezondheid tijdens corona nog belangrijker’

Gezonder eten, meer bewegen en voldoende ontspannenkan ertoe leiden dat een corona-infectie minder ernstig verloopt omdat mensen daarmee hun immuunsysteem versterken.

Volgens Liesbeth van Rossum, eerste ondertekenaar van de brief, is ook in de tweede coronagolf duidelijk te zien dat verreweg de meeste coronapatiënten die in het ziekenhuis of op de intensive care terechtkomen (ernstig) overgewicht hebben. “Dat komt onder meer doordat mensen met overgewicht een chronisch minder goed functionerend immuunsysteem hebben.

Nieuw onderzoek laat zien dat de afweer van mensen met obesitas al beter gaat functioneren als ze 5 procent van hun gewicht afvallen, zegt Van Rossum. “Je hoeft echt niet meteen een slanke den te worden.”

_x000D_
_x000D_

Van Rossum en de andere ondertekenaars van de brandbrief hopen dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) meer aandacht gaat besteden aan de gezonde leefstijl. “Natuurlijk ligt de focus nu op het voorkomen van besmettingen, dat is ook volledig begrijpelijk. Maar communiceer daarbij óók dat leefstijl belangrijk is.”

Een woordvoerder van staatssecretaris Blokhuis, die als staatssecretaris van VWS verantwoordelijk is voor onder meer preventie en gezondheidsbevordering, laat in een reactie weten dat het onderwerp absoluut de aandacht heeft van het ministerie. Blokhuis en anderen zijn erover in gesprek met de ondertekenaars van de brief.

“We beseffen dat een gezonde leefstijl een rol kan spelen bij het minder ziek worden, dat is ook de gedachte achter bijvoorbeeld het Nationaal Preventieakkoord. Tegelijkertijd realiseren we ons dat de aandacht voor leefstijl bescheiden was in vergelijking met andere oproepen, zoals over anderhalve meter afstand en handen wassen.”

Dit is een verkort artikel dat verscheen op de website van NOS. Lees HIER>> het volledige artikel.