Anita de la Paz (Trekpleister) Beste Zelfzorgadviseur

Anita de la Paz van Trekpleister aan De Meent in Hilversum is verkozen tot de Beste Zelfzorgadviseur van Nederland. Zij ontving op 18 juni de Award uit handen van juryvoorzitter Tijn Kool, hoogleraar Passende Zorg.

Meer dan achtduizend goedgeschoolde (assistent)drogisten wilden de Beste Zelfzorgadviseur worden, en daartoe voltooiden zij digitale kennistoetsen en kregen ze een mysteryshopper op bezoek. Op 22 mei gingen de vier beste zelfzorgadviseurs in gesprek met de jury.
Anita de la Paz kwam als winnaar uit de bus. Zij scoorde maar liefst een 8,8 en blonk volgens de vakjury vooral uit in het gesprek met de ‘mystery shopper’. Ze stelt volgens het juryrapport de juiste vragen en vraagt goed door om het beste zelfzorgadvies te geven. Anita is heel alert op risicosituaties en weet wanneer iemand beter even een huisarts kan raadplegen. Ze denkt graag met haar klanten mee en geeft ook leefstijltips mee waarmee klachten in het vervolg voorkomen kunnen worden. Volgens de jury is de consument bij een zelfzorgadviseur als Anita in goede handen.
Anita: ‘’Ik werk inmiddels ruim tien jaar met veel plezier bij Trekpleister, waar ik dagelijks onze klanten zo goed mogelijk probeer te helpen en adviseren voor hun aankoop van zelfzorggeneesmiddelen. Dat mijn inspanningen op deze manier worden erkend, betekent veel voor mij. Ik kijk ernaar uit de titel dit jaar uit te dragen.’’

64 Miljoen

Dit jaar streden (assistent)drogisten van DA, Etos, Kruidvat en Trekpleister om de titel.
“We zijn concurrenten, maar ook vakbroeders en als we samenwerken, kunnen we heel veel bereiken”, stelde Ed van de Weerd, voorzitter van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven. “Eigenlijk moeten we van de daken schreeuwen hoeveel kennis we over gezondheid en in huis hebben. Op het gebied van kleine kwalen kan de drogisterij de drukbezette huisarts ontlasten en dat willen we aan elke Nederlander duidelijk maken. Met deze verkiezing vieren we het mooie beroep van drogist, die 64 miljoen gezondheidsadviezen per jaar geeft en Nederland helpt om zo gezond en vitaal mogelijk te blijven.”
“De huisarts en apotheker zouden veel meer samen moeten werken met de drogist”, zegt Tijn Kool, hoogleraar Passende Zorg aan het Radboudumc en juryvoorzitter van de verkiezing. “Een op de zes bezoeken aan de huisarts gaat over kleine kwalen en dat kan prima met behulp van een drogist worden opgelost. Daar valt nog een groot gebied te winnen en het is goed dat de drogisterijbranche gezamenlijk laat weten welke kennis en kunde ze in huis hebben. Ik ben onder de indruk van de bevlogenheid, passie en kennis van de vakmensen in de drogisterijbranche.”

Finalisten

De overige finalisten waren Rika van Westerveld van DA Mooi Parfumerie van Zessen in Alblasserdam, Margreet van Baak van Etos Adelaarslaan in Apeldoorn en Mark van Weenum van Kruidvat Westermarkt in Tilburg. De vier finalisten wisten de jury te overtuigen van hun vakmanschap tijdens de jurygesprekken. Volgens de juryrapporten is Rika van Westerveld een echte groeidiamant in haar vak die op een vriendelijke manier advies geeft en de juiste vragen stelt om tot een goed advies te komen. Margreet van Baak is een drogist in hart en nieren die meedenkt met haar klanten en goed naar hen luistert en de jury is overtuigd van haar vakmanschap en deskundigheid. Mark van Weenum is volgens het rapport een echte vakman die theoretisch goed onderlegd is en goed op de hoogte is van alle actualiteiten.

Beste Zelfzorgadviseur

De verkiezing is een initiatief van Centraal Bureau Drogisterijbedrijven, de koepelorganisatie van Nederlandse drogisterijen. Drogisten en assistent-drogisten kunnen elk jaar meedoen aan de verkiezing tot Beste Zelfzorgadviseur. Kennis en het geven van deskundig advies over zelfzorggeneesmiddelen staan hierbij centraal.
Met de verkiezing tot Beste Zelfzorgadviseur laat de drogisterijbranche zien welke kennis en kunde de medewerkers in de drogisterij in huis hebben.

Foto: Beste Zelfzorgadviseur 2024 Anita de la Paz met vlnr Ton Witteveen (sales director Trekpleister), Roland van den Berg (directeur Trekpleister) en Ed van de Weerd (ceo AS Watson Benelux en voorzitter CBD)